Centerstämman, Högerextrema, tortyrliknande förhörsmetoder, tjejer som slåss, schlager-EM i Moskva

16.00-16.45

Tjeckiens nya övergångsregering
Idag - enligt planen - tillträder Tjeckiens nya övergångsregering och dess nye premiärminister, som nu också blir EU:s ordförande fram till i sommar. Och det speciella med den här regeringen är att den är i stort sett o-politisk. Premiärministern var tills nu t ex. chef för Statistiska centralbyrån i landet.
Mats Braun, forskare i statsvetenskap på Institutet för internationella relationer medverkar.

Studio Ett sänder direkt från Centerstämman i Örebro
Maud Olofsson får i dagarna kritik för att partiet släppt sina rötter. Men vad är centern idag? Ett landsbygdsparti? Eller ett parti för storstadsbor som bryr sig mer om fildelning och diskrimineringfrågor?
Medverkar gör bland andra partisekteretare Anders Flanking, Håkan Larsson, kandidat till europaparlamentet, Johan Hammarqvist, chefredaktör Norra Skåne, tidigare pressekreterare till Maud Olofsson och Annie Johansson, riksdagsledamot.

Söderslättsgymnasiet
Gymnasiet som ligger i Trelleborg var för 15 år sedan en av Sveriges största gymnasieskolor. På parkeringen stod epatraktorer bredvid BMW’s och i klassrummen blandades barn till gummifabrikens anställda med den unga överklassen från Vellinge kommun. Men efter friskolereformen har mycket förändrats.
Reportage av Anna Landelius.

17.00-17.45

Högerextrema i parlamentet
I veckan ändrade Europaparlamentet i sina regler så att den franske högerextremisten Jean-Marie Le Pen inte ska kunna öppna det nyvalda parlamentet efter valet i juni. Är det med såna metoder som extremhögern ska stoppas? Eller är det odemorkatiskt?
Göran Ferm (S) och Olle Schmidt (FP) medverkar.

Samt ett reportage av Susanne Palme.

Förhörsmetoder i USA
Debatten om tortyrliknande förhörsmetoder i USA fortsätter. Den förra regeringen försvarar sig med full kraft mot anklagelser om tortyr och den nya regeringen försöker fundera ut ett smart sätt att gå vidare. Samtidigt har några amerikanska förhörsledare kastat sig sig in i debatten, som inte sällan blir hätsk.
Reportage av Daniel Alling.

Tjejer har blivit våldsammare
Att unga killar slåss är knappast ett okänt problem, däremot har det talats ganska tyst om att även tjejer blivit allt våldsammare. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet har antalet tjejer misstänkta för misshandel mer än fördublats sen 2000.
Hör 23 åriga Milen Alem, som varit en av de våldsamma tjejerna, Peter Gill, forskare vid Högskolan i Gävle, som har forskat om tjejer och våld sedan 1976 och Pernilla Johansson, Polis.

Schlager-EM i Moskva
På tisdag inleds schlager-EM i Moskva med den första semifinalen, då Sveriges Malena Ernman ska slåss om en finalplats. Men den som spås ta hem hela segern i finalen nästa lördag är Norge, med låten ”Fairytale” skriven och sjungen av 23-årige Alexander Rybak med rötterna i Vitryssland.
Torbjörn Ek, Aftonbladets utsände, som är på plats i Moskva och Elisabeth Andreasson, svensk norsk artist medverkar.

Programledare: Monica Saarinen och Pontus Mattsson
Producenter: Anna Dahlqvist och Helena Giege
anna.dahlqvist@sr.se
helena.giege@sr.se