1 av 4
2 av 4
Erica Dahlgren
3 av 4
Mari Forssblad
4 av 4
På flykt undan strider i Swatdalen. Foto: Anjum Naveed/Scanpix

Fisken på din tallrik och striderna i Swatdalen

16.00-16.45

Regeringen får kritik av finanspolitiska rådet
Men regeringen får ett gott betyg för hur den hanterat den finansiella krisen, men rådet anser inte att regeringen gör tillräckligt mycket för att stoppa den stigande arbetslösheten. Bl a vill rådet se större satsning på arbetsmarknadsutbildning och en tillfällig höjning av a-kassan så länge krisen pågår. I studion ordförande i regeringens finanspolitiska råd Lars Calmfors, professor i nationalekonomi.

Var är fina fisken?
Strömmingen är god och billig, men innehåller mycket miljögifter, laxen innehåller nyttigt omega-3 men laxodlingar förstör miljön. Östersjötorsken är inte rödlistad längre, men är det verkligen okej att äta den ändå? Att vara fiskkonsument och försöka hitta rätt bland kostråd och miljölarm är inte det lättaste. Hur ska vi göra för att äta fisk som är hälsosam för både människa och miljö? Medverkar gör bl a miljödebattören Isabella Lövin, Mikael Kivijärvi, Ilona Miglavs, marinbiolog och Thomas Sjöberg, kockelev.

Val i Indien
Den här veckan äger den sista valomgången rum och resultatet kommer presenteras 16 maj. Valutgången är mycket osäker och många tror att det återstår långa och svåra förhandlingar innan Indien får en ny regering. Kring det här jättelika valet finns det ett stort säkerhetspådrag. Det är framförallt de indiska maoisterna, de så kallade naxaliterna som hotat att störa valet. Redan under den första valomgången dödades minst 16 männniskor, poliser och valarbetare, av maoistiska rebeller. Men vad är då den s k naxalitrörelsen och varför har det blivit ett allt större hot mot den indiska demokratin? Åsa F Vestergren har träffat Ajai Sahni, säkerhetsanalytiker och expert på de indiska maoisterna.

17.00-17.45

Pakistan
Konflikten i nordvästra Pakistan har trappats upp under måndagen med både mark- och luftoffensiv. Bara under en vecka har runt 360 000 civila tvingats lämna sina hem i det pågående kriget mot talibanerna i Swatdalen. Samtal med Sten Widmalm, statsvetare och Max Babri, psykolog i Pakistan.

Vännäs
I helgen fick ett fyrtiotal flyktingar evakueras från Vännäs i Västerbotten efter att de hotats och blivit trakasserade av andra Vännäsbor. Hör röster från Vännäs om vad som kan ligga bakom och ni kan även höra Stig Wallin från 5 i 12-rörelsen om vad som kan göras mot den här typen av motsättningar.

Utecklingsgarantin
Vi ska till västmanländska Arboga som Studio Ett återkommit till ett antal gånger sen valet 2006. Hur har jobb- och utvecklingsgarantin blivit verklighet för allt fler som nått a-kassans bortre gräns och helt enkelt blivit utstämplade. Reportage av Lars Ekelöf. Tomas Tobé, riksdagsledamot och Sven-Erik Österberg, riksdagsledamot, medverkar i samtal.

Programledare: Mari Forssblad och Erica DahlgrenProducenter: Anders Diamant och Märet Öman
anders.diamant@sr.se maret.oman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".