Tyskland, EU, och kvinnorna i den svenska extremhögern

16.00-16.45

Hon kommer lämna riksdagen
Den moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson kommer att lämna riksdagen vid valet nästa år. Anledningen är att hon är kritisk till den osjälvständiga roll som hon tycker att riksdagsledamöterna har fått.
Hör henne och Shirin Ahlbäck Öberg som skrivit boken "exit Riksdagen" om vad det ofta beror på att dom invalda lämnar riksdagen.

Tyskland
I morgon lördag den 23 maj firar tyskarna att deras förbundsrepublik fyller 60 år, liksom den tyska grundlagen, som har hållit ihop landet genom efterkrigsåren. Men lördagen har också ett mer handfast politiskt innehåll, eftersom det också är presidentval i Tyskland. Och en tysk president har inte bara symbolisk betydelse. Inför den här speciella tyska lördagen har vår korrespondent Per Eurenius promenerat i centrala Berlin med Ruth Jacoby, den svenska ambassadören. Ruth Jacoby berättar också om sin judiska bakgrund. I Berlin sluter hon en cirkel. Här föddes hennes far, som sen tvingades fly från Tyskland för att överleva naziregimen.

Personval i EU-valet
I valet till EU-parlamentet den 7 juni slåss de svenska partierna och kandidaterna om sammlanlagt 18 platser i parlamentet. Men det är inte bara partiernas styrka som avgör vilka som blir invalda. I EU-parlamentet har personvalet en större betydelse än vad det har i riksdagsvalet, och två av dem som satsar på att kryssa sig in är Moderaternas Anna Maria Corazza Bildt och Socialdemokraternas Ardalan Shekarabi.
Reportage av: Pontus Mattsson.

17.00-17.45

Försvarspolitiken
Ska EU ha en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik för att kunna vara en starkare kraft i världen? Eller är det så att en gemensam utrikespolitik i själva verket skulle leda till ett mindre demokratiskt EU och en farligare värld? De ytterligheterna står Centernpartiet och Junilistan för.
Abir Al Salani, tredjenamn på Centerpartiets EU-lista och Sören Wibe, Partiledare Junilistan medverkar.

Boken "Goddag kampsyster!"
Historien om den svenska extremhögern har oftast handlat om männen. Men en ny bok som kommer ut om drygt en vecka, handlar om kvinnorna i den svenska nazistiska rörelsen.
Hör Maria Blomquist, journalist på Sveriges Radio och en av författarna till boken.

Vi möter också "Anna", som blev nazist när hon var 15 år.
Reportage av: Katarina Gunnarsson.

Ryssland och EU
Rysslands president Dmitrij Medvedev ifrågasatte idag syftet med EU:s nya partnerskap med länder i forna Sovjetunionen. Uttalandet kom under toppmötet mellan Ryssland och EU i Chabarovsk i östra Sibirien.
Samtal med Fredrik Wadström, Sveriges Radios korrespondent i Moskva.

Spanien och EU
Spanien är ett av de länder som drabbats hårdast av den ekonomiska krisen. Många spanjorer är missnöjda med hur den spanska regeringen har skött krisen hittills. Det inrikespolitiska missnöjet verkar också sätta tydliga spår när spanjorerna ska rösta i valet till europaparlamentet.
Reportage av Stefan Winiger.

Programledare: Monica Saarinen och Per Eurenius
Producenter: Magnus Westberg och Karin Wickström
magnus.westberg@sr.se
karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista