Undervisning, Rosengård, Vlaams Belang och skriftliga omdömen

16.00-16.45

EU:s fiskeministrar

Idag möts de i Bryssel för att diskutera EU:s framtida fiskepolitik. EU-kommissionen har föreslagit en drastisk minskning av EU:s fiskeflotta. Överkapaciteten har lett till utfiskning av EU:s fiskevatten och EU har därför tecknat fiskeavtal med en rad länder i Afrika - som ger över 700 europeiska fiskefartyg rätt att fiska i deras vatten.
Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyuddsföreningen medverkar.

Undervisning på undantag

Gymnasieskolorna har glömt bort att utveckla undervisningen. Det hävdar lärare i Umeå som ser hur den ökande konkurrensen om eleverna leder till en utarmning av pedagogiken. Lärarna menar att deras kunskaper och erfarenheter inte tas tillvara i skolor där det allt mer handlar om att hushålla med pengarna och locka nya eleverna till kurserna.
Medverkar gör Christer Nylander, FP medlem i utbildningsutskottet, Karin Due, gymnasielärare i Umeå, Maria Wester, universtietslektor i Umeå och Hans Lindberg, ordförande i gymnasienämnden i Umeå kommun.

Arbetsmarknadsprojekt i Rosengård

I kvarteret Herrgården i Rosengård i Malmö har bara 15 procent av de vuxna i arbetsför ålder ett jobb. 85 procent står utanför arbetsmarknaden och de allra flesta så långt ifrån, att de inte ens kan skrivas in som sökande på arbetsfömedlingen. Men sedan förra året arbetar Malmö kommun på ett nytt sätt med herrgårdenborna. Med målet att det går att hitta jobb även för den som saknar arbetslivserfarenhet och inte kan konversera på svenska. Och resultaten hittills är goda.
Reportage av: Lotta Malmstedt.

17.00-17.45

Kärnvapen i Nordkorea

Kritiken har varit hård från hela världen mot regimen i Nordkorea, efter den provsprängning av en kärnvapenladdning som genomfördes imorse. Efter provsprängningen genomförde Nordkorea också tre testskjutningar med kortdistansmissiler. Sent ikväll svensk tid samlas FN:s säkerhetsråd till ett extrainkallat möte för att diskutera situationen.
Linus Hagström, T f forskningschef Utrikespolitiska Institutet, Anders Ringbom, forskningsledare på FOI och kärnfysiker och Ginna Lindberg, korrespondent medverkar.

Vlaams Belang

Inför valet i Europaparlamentet finns det flera mer extrema partier som kandiderar. I Nederländerna finns Geert Wilders Frihetsparti. Och i Belgien slåss Vlaams Belang om rösterna, men det är ett parti som skrämmer många.
Reportage av Willy Silberstein.

Ahmed Rami

Var går gränsen för yttrandefriheten och vem har rätt att komma till tals i den offentliga debatten?I förra veckan bjöd utrikespolitiska studentföreningen vid Linköpings universitet in förintelseförnekaren Ahmed Rami till ett samtal om yttrandefriheten. Ahmed Rami, grundare av närradiostationen Radio Islam är dömd för fler fall av hets mot folkgrupp. (Dömdes 1990 till sex månaders fängelse.) Och föreningen får nu hård kritik från både politiker (Mathias Sundin (FP)) och andra opinionsbildare.
Niclas Ericsson, ledarskribent på Östgöta-Correspondenten och Magnus Jonsson, Utrikespolitiska föreningen i Linköping medverkar.

Skriftliga omdömen

Snart är det skolavslutning och om du är förälder så har du nyligen fått ta del av de skriftliga omdömena om ditt barn. Men de skriftliga omdömena som alla skolor numera (sedan i höstas) måste ge eleverna från och med årskurs ett, är ibland så omfattande att lärarna får ägna flera timmar åt varje elevs omdöme. Dessutom ifrågasätts nyttan av dem av många lärare, som snarare ser en fara med att gradera eleverna redan från 7-årsåldern.
Reportage av: Anders Diamant.

Wanja Lundby Wedin

I dagens nummer av tidningen Expressen står det på förstasidan: Extra Wanjas utbrott "Lo-basen vill inte svara på Expressens frågor om hon deklarerat för lyxresan" och bakom texten är det en bild på en kvinna som med lite god vilja skulle kunna vara Wanja Lundby Wedin, men i själva verket är det någon annan.
Hör tidningens chefredaktör Tomas Mattson, om hur det kunde bli så fel.

Programledare: Anders Holmberg och Erica Dahlgren
Producenter: Helena Giege och Märet Öman
helena.giege@sr.se
maret.oman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista