Grisar plågas, (S) på valturné och politisk kris i Storbritannien

16.00-16.45

Missgynnas småpartierna i det svenska valsystemet?
Hör Gudrun Schyman från Feministiskt Initiativ som vill skicka valobservatörer till Sverige eftersom hon tycker att småpartierna blir arrogant bemötta eftersom dom inte får samma utrymme och distribution för sina valsedlar. Hör även Mats Einarsson (V) som är kommunalråd i Botkyrka och suttit med i vallagsutredningen och som tycker att det finns en anledning att ge mer service åt partier som nått över en viss gräns, för demokratins skull. Även Arne Åman, valsamordnare på Länsstyrelsen i Uppsala medverkar.

Grisar plågas på danska gårdar

Chatta med reportrarna Daniel Öhman och Malin Olofsson, kl 16.45-17.15.


Sveriges import av griskött från Danmark har fyrfaldigats sedan mitten av 90-talet. Men Ekots granskning visar att grisarna plågas på danska gårdar. Allt fler djur misshandlas av bönderna på väg till slakten för att snabbare få in dem i lastbilarna och pressa priserna. Våra reportrar, Daniel Öhman och Malin Olofsson, har rest runt i Danmark och släppts in på gårdar där inte ens de danska journalisterna kommer in.

17.00-17.45

Vad krävs av löntagarna i lågkonjunkturen?
Stopp för lönehöjningar, lägre ingångslöner för ungdomar och flexibla arbetstider. Det är vad som krävs för att säkra jobben i lågkonjunkturen. I alla fall enligt flera företrädare för näringslivet som i en debattartikel i Dagens Nyheter idag listar deras synpunkter inför nästa års avtalsrörelse, som är rekordstor. Runt 3 miljoner löntagare ska i förhandlingarna då, få nya avtal. Bakom artikeln står cheferna för bland andra Svenskt näringsliv, Almega och Svenska handel. Rätt eller fel? Samtal med Thomas Gustavsson, vice ordförande för fackförbundet Byggnads och Bo Antoni, Vd för Sveriges byggindustrier.

(S) på valturné
Igår inledde Socialdemokraterna sin valspurt inför Europaparlamentsvalet den 7 juni. Partiledaren Mona Sahlin hängde med dom fyra toppkandidaterna på en bussresa till torgmöten i dom gamla industristäderna runt Mälaren, bland annat Eskilstuna och Västerås. Reportage av Olof Sjölander.

"Scener ur ett äktenskap"
1973, för 36 år sen, visades TV-klassikern "Scener ur ett äktenskap", serien som skrevs av Ingemar Bergman och som lär ska ha fått skilsmässorna att öka dramatiskt. I augusti sätts "Scener ur ett äktenskap" för första gången i Sverige upp på en teaterscen. Vi har besökt repetitionerna på Dramaten i Stockholm, och undrar vad texten kan säga oss idag? Reportage av Towe Cho Matre.

Slutet för ETA?
Den baskiska separatiströrelsen ETA är den äldsta terrororganisationen i Europa som fortfarande är aktiv. Men nu verkar rörelsen var inne i slutskedet av sin existens. Det är i alla fall vad den spanska regeringen säger sedan flera höga ETA-ledare gripits. Men många vågar ändå inte tro på att ETA:s död är nära förestående, särskilt inte offren. Reportage av Petra Socolovsky.

Politisk kris i Storbritannien
Mer makt åt de maktlösa och mindre makt åt de mäktiga. Det kräver den brittiska oppositionsledaren David Cameron i ett tal till nationen idag, efter de senaste veckornas politiska skandaler, där flera parlamentsledamöter använt skattepengar för privata utgifter, som till exempel ett ankhus och swimmingpool. För första gången på 300 år har parlamentets talman tvingats avgå och flera politiker har hoppat av sina uppdrag. Och Toryledaren David Cameron vill se en förnyelse av det politiska systemet. Samtal med Maria Eksedler, korrespondent.Producent: Marie Nilsson Boij

marie.nilsson-boij@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista