Främlingsfientlighet och GM ansöker om konkursskydd

16.00-16.45

Försvunnet flygplan

Ett av det franska flygbolaget Air Frances flygplan har försvunnit över Atlanten under flygning mellan Rio de Janeiro i Brasilien och Paris. Det rör sig om ett plan av typen Airbus A 330. Torun Börtz och Henrik Jönsson, frilansjournalister deltar.

Främlingsfientlighet i norr

På nationaldagen kallar nationalsocialistiska Svenska motståndsrörelsen till manifestationer och möten i Skellefteå. Nätverket Norrland mot rasism organiserar demonstrationer och skellefteborna håller andan inför vad som kan hända. Är det på gator och torg som nationalsocialisternas ideologi ska bemötas? Ska de tigas ihjäl eller ska argumentationen ut i ljuset? Hur ska debatten om rasism och främlingsfientlighet föras och vilka röster ska få höras? Medverkar gör oppositionsrådet i Skellefteå Håkan Lind, skolledaren Johan Sjövall från Vålberg, Viktor Eriksson från nätverket Norrland mot rasism och Kenny Hjälte, reporter på tidskriften Expo.

Favelor

I Rio de Janeiro finns över 900 favelor. Många av dem styrs av knarkmaffior. Hittills har nästan alla försök att driva bort dem misslyckats. Så snart militär och polis dragit sig tillbaka har maffiorna återtagit sina positioner som favelornas kungar. Men nu har myndigheterna satsat på en ny metod. Och i spetsen för experimentet står Pricilla Oliviera, en 30-årig, svart kvinna som blivit Rio de Janeiros nya hjältinna. Lars Palmgren rapporterar.

17.00-17.45

General Motors framtid

I eftermiddag väntas USA:s president Barack Obama tillkännage att General Motor, GM, ansöker om konkursskydd för att kunna rekonstrueras. Det betyder troligen att företaget bantas. Bilmodellerna blir färre och att staten tar över stora av det som en gång var världens största företag. Frågan är vad som nu händer med SAAB som har ägts av GM sedan 1999? Medverkar gör Jöran Hägglund, statssekreterare och Dagens Industris motorjournalist Håkan Mattsson och Ginna Lindberg, SR:s Washingtonkorrespondent.

V och SD vill lämna EU

I höstas övergav Miljöpartiet sitt krav på att Sverige ska lämna EU och därmed är det nu bara två partiet i valet till EU-parlamentet som vill att Sverige ska lämna unionen. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Två partier som också känner av en hårdande konkurrens från Piratpartiet. Men där slutar likheterna. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna kommer fram till sina utträdeskrav utifrån vitt skilda utgångspunkter och de lägger också olika vikt vid frågan. Reportage av Pontus Mattsson.

Rökpremien

Från och med idag måste rökare betala en högre försäkringspremie hos Skandia. Hetsjakt mot de redan utsatta rökarna menar Jan-Olof Bengtsson, skribent på Kvällsposten. Hör honom och Per Täckenström, medicinsk riskbedömningsansvarig på Skandia Liv diskutera den nya rökarpremien.

Kvinnors situation i Afghanistan

Just nu besöker två unga kvinnliga afghanska parlamentariker Sverige. De är här för att utbyta erfarenheter med svenska politiker och myndigheter. Anton Karis träffade en av dem, Azita Rafhat för att höra hur det är att sitta i parlamentet i Kabul. Thorbjörn Pettersson, generalsekreterare Svenska Afghanistankommittén deltar.

Programledare: John Chrispinsson och Erica Dahlgren
Producenter: Helena Giege och Märet Öman
helena.giege@sr.se maret.oman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista