Nedskräpning, Italien flyktingar och EU-parlamentet har blivit en karriärväg

16.00-16.45

Tyskland
Vi börjar i Tyskland där det nu pågår en livlig debatt om den polis som för 42 år sedan sköt en student i Berlin till döds. Studenten Benno Ohnesorgs död blev upprinnelsen till den tyska terrorvågen på 70-talet. I protest mot "den tyska fascistiska statens mord". Men nu har det visat sig att den polisman som sköt i själva verket var en hemlig kommunistisk stasiagent och inte alls någon representant för högern.
Per Eurenius, Berlinkorrespondent medverkar.

Nedskräpning
Det skräpas ner allt mer på gator, i parker och på torg. Kostnaderna för nedskräpningen har ökat kraftigt den senaste tiden i alla de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Nu vill Göteborgs kommunledning att de som slänger skräp direkt på gatan ska kunna bötfällas på plats. Men hjälper hårdare tag mot nedskpräpningen? Och vad är det som får oss att släppa glasspappret direkt på gatan?
Joakim Brodahl, Håll Sverige Rent, Ingvar Brattefjäll, projektledare Trygg, vacker stad i Göteborg, Kia Andreasson, (MP) kommunalråd, Yvonne Ruwaida, (MP), Lynn Åkesson, docent i etnologi vid Lunds Universitet och ungdom som mäter skräp medverkar.

Språngbrädan EU?
Europaparlamentet brukar beskrivas som en elefantkyrkogård, som en avstjälpningsplats för gamla avlagda politiker. Men den bilden stämmer knappast längre, för i takt med att parlamentet fått alltmera makt så blir rekryteringen dit också allt viktigare och EU-parlamentet har också blivit en karriärväg för många yngre politiker.
Reportage av Susanne Palme.

17.00-17.45

Italien flyktingar
Italien är på väg att införa stränga lagar för att få stopp på den illegala invandringen. Lagarna motiveras med att invandrare står för en oproportionerligt stor del av alla brott som begås i Italien. Lagarna kriminaliserar i princip alla som befinner sig i landet utan uppehållstillstånd och med de nya lagarna blir det både enklare att spärra in folk som saknar uppehållstillstånd och enklare att avvisa dem.
Reportage av Stefan Winiger.
Samtal med Anna Maria Corazza Bildt (M) och Bodil Ceballos (MP).

Folkomröstning
Så till Dalarna och Avesta där valet till EU-parlamentet den 7 juni kombineras med en lokal folkomröstning om var järnvägsstationen bör ligga. Ett försök att avgöra en het lokal tvistefråga samtidigt som lokalvalet förväntas öka valdeltagande i valet till EU-parlamentet. Men folkomröstningen får kritik eftersom den ofta används i frågor kommunen inte har beslutanderätt över, som i Avesta där SJ egentligen har sista ordet var stationen ska ligga.
Reportage av Lars Ekelöf.

Jacqui Smith
Storbritanniens inrikesminister Jacqui Smith avgår och den utdragna politikerskandalen i landet har därmed fått den första minsitern på fall. Jacqui Smith har fått kritik för hur hon har skött sitt jobb men anklagelserna om tveksamma bostadsavdrag kan i själva verket vara det som avgjorde att hon inte kan sitta kvar.
Maria Eksedler, Londonkorrespondent medverkar.

Sommarstress
Så här års, med några veckor kvar till semestern, är arbetslivet som allra mest intensivt inom många yrkesområden, med planeringar som ska spikas och projekt som ska avslutas. För många tillkommer också alla avslutningar och fester inom skolan och föreningslivet så här års.
Bo Melin, professor i arbetspsykologi vid Karolinska institutet medverkar.
Samt ett reportage av Lotta Malmstedt.

Programledare: Mari Forssblad och Madeleine Blidberg
Producenter: Anders Diamant och Karin Ivarsson
anders.diamant@sr.se
karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista