Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.
1 av 3
Towe Matre
2 av 3
Monica Saarinen
3 av 3
Gordon Brown. Foto: Alastair Grant/Scanpix.

Politisk turbulens i Storbritannien och storstadsväljare

16.00-16.45

Valkampanj i Iran
Det iranska presidentvalet går av stapeln på fredag och valkampanjen är i full gång. En valkampanj som är mer öppen än på väldigt länge med eldiga, ocensurerade debatter i direktsänd tv. Vi pratar med SR:s Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén som är på plats i Irans huvudstad Teheran och Rouzbeh Parsi, historiker vid Lunds universitet med Iran som specialområde.

Politisk turbulens
Gordon Brown slåss för sin politiska överlevnad. Efter historiskt usla valresultat i både EU-valet och i lokalvalen är frågan hur Brown ska hantera missnöjet i både de egna leden och bland väljarna. Ministrar fortsätter att hoppa av hans regering, vilket manöverutrymme har Gordon Brown att fortsätta regera? Innebär detta medvind för de konservativa? Katrine Kielos, ledarskribent Aftonbladet, PJ Anders Linder, ledarskribent SvD, Maria Eksedler, SR:s korrespondent och Caroline Persson, liberaldemokrat medverkar.

Lagkrock
Många unga hamnar i kläm när Föräldrabalken och Socialtjänstlagen krockar. 17-åriga Linn, som vi kan kalla henne, tvingas idag leva på ett par hundralappar i månaden, eftersom hennes föräldrar inte betalar hennes underhåll, vilket de är skyldiga att göra enligt lag. Och från Socialtjänsten får hon inte heller någon ekonomisk hjälp. Reportage av Anna Landelius.

17.00-17.45

Storsstadsväljare
Det ska handla om socialdemokraternas nederlag i EU-valet. De som svek var framförallt storstadsväljarna. Hur ska partiet locka tillbaka väljarna där? Carin Jämtin, oppositionsborgarråd (S), Nisha Besara, Dagens Arena medverkar bl a.

Våld i EU-valrörelsen
Våld mot politiker och deras företrädare har enligt SÄPO ökat under valrörelsen inför EU-valet. Folkpartisten Zaza Sanli råkade illa ut på ett valmöte i södra Stockholm. Johan Olsson från SÄPO och Anders Bergman, historiker med inrikting på europeisk vänster och högerextremism.

Demokratirörelsen i Kina
1989 började Sovjetdikaturen att vackla i Polen, Ungern och Östtyskland. Samtidigt som protesterna mot dikaturen i Europa blev mer och mer vågade fanns också en tro på snabb förändring hos demokratirörelsen i Kina. 20 år efter demonstrationerna på Himmelska Fridens torg i Peking präglas Kina av vild kapitalism men fortfarande ingen demokrati. Vart tog rörelsen vägen och vad hände med de som deltog? SR:s Kinakorrespondent Hanna Sahlberg har sökt upp tre före detta protestledare från Himmelska fridens torg.

Pinsamma föräldrar
För många unga är det skolavslutning den här veckan och i samband med det så öpnnas också dörrarna till skolan för allas föräldrar, något som kanske inte glädjer alla barn eftersom just deras föräldrar ju är så pinsamma. En av alla dem som har en pinsam pappa är Bure som snart tar studenten på Brännkyrka gymnasium i Stockholm. Anders Diamant reporter.

Programledare: Monica Saarinen och Towe Cho Matre
Producenter: Olof Sjölander och Helena Giege
olof.sjolander@sr.se helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".