Saab, Iran och Tsvangirai

16.00-16.45

Avgörande skede för Saab
Biltillverkaren Saab är inne i ett avgörande skede. Snart väntas företaget stå med nya ägare och förhoppningen är att företaget återigen ska bli lönsamt. Hur ska det gå till? Hur vänder man ett företag som går med förlust år efter år?
Vi sänder direkt från Drottningtorget i Trollhättan. Tillsammans med bland andra Saab-företrädare, statsråd, kommunalråd, bilanalytiker och anställda diskuterar vi ägarfrågor, visioner och framtidshopp.
Jöran Hägglund, statssekreterare, Gert-Inge Andersson, (s) kommunalråd, Mats Roos, Saabanställd, Håkan Mattsson, bilexpert DI, Paul Åkerlund, metallfacket, Christian von Koenigsegg, tillverkare av dyra sportbilar, Ingeman Arbnor, professor företagsekonomi, Jan-Åke Jonsson, VD Saab och Sven-Åke Berglie, VD underleverantörsföreningen medverkar.

17.00-17.45

Iran
Det kokar av missnöje mot valresultatet i Iran. Både regeringstrogna och oppositionen har avviserat manifestationer under eftermiddagen, vi jobbar på att få med röster direkt från Teheran och dessutom hör vi Iranier i Sverige om utvecklingen i forna hemlandet.
Cecilia Uddén, korrespondent, Sidsel Wold, NRK, Ali Haji  Ghasemi, sociolog och statsvetare medverkar.

Second life
Vi ska till den virtuella världen och second life. För svenske Jonas Tancred har livet i Second life blivit en riktig framgångssaga, som dessutom smält samman med det verkliga livet. Genom sitt virtuella jag, ett påhittat jag i cyberrymden, som Jonas Tancred kallar för Bara Jonson, har han fått ett skivkontrakt och hittat kärleken på andra sidan atlanten.
Reportage av Natacha López.

Tsvangirai

Zimbabwes premiärminister Morgan Tsvangirai som är på en tre veckors rundresa i väst, för att be om pengar till sitt utfattiga land, kom idag till Sverige för att träffa bland andra biståndsminister Gunilla Carlsson - som dock inte var beredd att öppna plånboken i första taget. Zimbabwe befinner sig i djup ekonomisk kris; över 90 % arbetslöshet och 5 miljoner zimbabwier är beroende av mathjälp, dessutom är landet drabbat av både koleraepedemi och HIV.
Anna Tibblin, regionchef för Kooperation utan gränser i Södra Afrika.

Statligt anställda protesterar
Just nu protesterar ett antal anställda på statliga Systembolagets lager i Jordbro mot att ledningen valt att plocka in folk från ett bemanningsföretag- samtidigt som man varslat ett trettiotal fast anställda om uppsägning. Frågan är om lagen om anställningsskydd- LAS har spelat ut sin roll? Företag kan ju bevisligen klara bemanningen utan att anställda.
Ingemar Göransson, utredare löne- och avtalsfrågor LO och Hans Dahlgren (S) och debattör medverkar.

Programledare: Pia Fridén och Madeleine Blidberg
Producenter: Helena Giege och Andreas Kron
helena.giege@sr.se
andreas.kron@sr.se