Björneborg genom kris och utveckling

16.00 - 16.45

Maktkampen i Iran
Irans mäktiga väktarråd medgav idag att vissa fel begicks i samband med presidentvalet för 10 dagar sedan, men att felaktigheterna är färre än vad de besegrade kandidaterna påstår. Hittills har oroligheterna efter valet kostat minst 10 personer livet men det finns obekräftade siffror på att det är betydligt fler än så. Oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi manar till fortsatta protester och maktkampen hårdnar alltmer inom den högsta politiska eliten. Medverkar gör Magnus Wernstedt, Sveriges ambassadör i Teheran och iransk-svenska Roya.

Björneborg
Krisen i Sverige har djupnat och arbetslösheten kommer att hålla Sverige i ett järngrepp enligt arbetsförmedlingens prognoser. Men kris och problem kan ha en annan sida - följ med till värmländska Björneborg och följ med på en resa genom två djupa kriser sedan 90-talets början. Då gick järnverket på orten i konkurs men är idag ett världsledande företag. Reportage av Sveriges Radios Lars Ekelöf.

Ingusjien
Vi ska till den ryska delrepubliken Ingusjien, där den ingusjieske presidenten Junus-Bek Jevkurovs i morse utsatts för ett självmordsattentat. Samtal med Sveriges Radios korrespondent  i Moskva, Sten Sjöström.


17.00 - 17.45

Iran - om att rösta eller inte
Samtal med Sohrab Fadai och Abtin Irandust som röstade respektive inte röstade.

Pulsåderbråck
Om pulsåderscreening, som görs för att förebygga pulsåderbråck. Reportage av Katarina Gunnarsson.

Byggrusch och rotavdrag
Mitt i lågkonjunktur och eländesbeskrivningar ska det handla om högkonjunktur, för nu är det högt tryck på många svenska brädgårdar. Med rotavdrag och låga räntor, är det många som vill bygga till verandan, byta panelen eller lägga om taket. Men från första juli gäller nya regler för rotavdragen, vilket leder till mer pappersarbete och ekonomisk osäkerhet, hävdar många småföretagare. Reportage av Lars Ekelöf.

Samtal med Anna-Stina Nordmark Nilsson, VD för företagarna och Lennart Hedquist, ordförande i Skatteutskottet.


Solen, vinden och Obama
I USA satsar Obama-administrationen stort på förnyelsebar energi. Enbart i de sydvästra delstaterna finns redan flera hundra ansökningar om att få bygga nya sol- och vindkraftverk på allmän mark, men den snabba expansionen av "grön energi" har ställt till problem för den amerikanska miljörörelsen. Trots att den applåderar förnyelsebara energikällor, är många av dessa nya kraftverk ett hot mot känsliga ekosystem. Reportage av Claes Andreasson.


Programledare: Pia Fridén
Producenter: Magnus Westberg och
Märet Öman
magnus.westberg@sr.se 
maret.oman@sr.se