Drunkningsolyckor, Pro Ana och Honduras

16.00 - 16.45

Störda på semestern
Har du det lugnt och skönt på semestern, får du vara ifred för chefen, kan du koppla av? Hälften av alla tjänstemän kan det inte, visar en ny undersökning. Vad får det för konsekvenser att vara tillgänglig även på semestern? Är det störande eller helt ok att jobbet ringer? Hör Peter Hellberg, Unionens förste vice ordförande och Marita Hansson, forskare i arbetsvetenskap.

Drunkningsolyckor
Varje drunkning går att undvika enligt Svenska livräddningssällskapet. Trots det omkommer över 100 personer varje år i drunkningsolyckor. Stranden, båten och den egna trädgården är alla platser där människor råkar illa ut. För bara några hundralappar kan hela familjen få en uppblåsbar swimmingpool. Men vem ser till att poolen är säker för barnen när ingen vuxen finns i närheten? Hur ska vi göra för att minska antalet drunkningar? Vad ska man göra när olyckan är framme och hör om Gabriel som 1,5 år gammal höll på att drunkna i grannens trädgårdsdamm. Studio ett tisdag handlar om risker och säkerhet kring vatten, såväl vid strand som trädgård. Medverkande: Anders Wernesten, Svenska Livräddningssällskapet, Andreas Claesson, livräddare Tylösand. Theres Wiklund, mamma, Jan Schyllander, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Lotten Strindberg, Konsumentverket.

17.00 - 17.45

Pro Ana
Pro Ana, subkulturen som förespråkar anorexia som en livsstil och hyllar självsvält som ett positivt ideal i stället för ett sjukdomstillstånd. Fenomenet är främst internetbaserat och på nätet ger medlemmarna varandra råd om viktnedgång, hur man döljer svälten för familj och här görs inlägg om njutningen av att känna sina benknotor. Reportage av Erika Sjöö. Samtal med Lauri Nevonen, forskningschef på Capio anorexicentrum.

Obamas tal
Barack Obama talade till Ryssland och ryssarna i Moskva idag. Sten Sjöström, Sveriges Radios utsände analyserar.

Honduras
Motståndet mot kuppen i Honduras har manifesterats i dagliga demonstrationer. Och när två demonstranter sköts till döds i söndags, började många varna för att ett inbördeskrig kunde stå för dörren. Men vid sidan av demonstrationerna pågår livet nästan som vanligt, om än med en stor dos rädsla och oro för vad som kan komma att ske. För en del är lösningen att president Manuel Zelaya återinrättas som president. För andra är det tvärtom - att han inte får komma tllbaka. Reportage av Lars Palmgren.

Michael Jacksons begravning
För bara några minuter sedan började Michael Jacksons begravning som är en privat cermoni för släkt och stora delar av kändiseliten. Men om två timmar börjar den stora minnescermonin för fansen i Los Angeles. Sofia Björkman, boende i Los Angeles medverkar.

Uigurer
Oroligheterna i den kinesiska Xinjiang-regionen fortsätter. Medverkande är Madeleine Seidlitz, Amnesty, jobbar med flyktingfrågor, bland annat med uiguriska flyktingar.

Programledare: Anders Holmberg och
Madeleine Blidberg

Producenter: Karin Wickström och
Andreas Kron