Honduras, Burma och kvinnliga USA-veteraner

16.00-16.45

Burma
Vi följer upp rättegången mot fredspristagaren Aung San Suu Kyi i Burma, som väntas under dagen. Frågan är om regimen vågar döma till fängelse inför världsopinionens ögon?
Medverkande: Margita Boström, Sveriges Radios korrespondent i Bangkok och Martin Gemsell, Burmakännare.

Honduras
Det är nu snart två veckor sen statskuppen i Honduras då landets president Manuel Zelaya tvingades i exil i Costa Rica. Läget är fortfarande spänt och det är ovisst om hur kuppmakarna, som fördömts världen över, kommer att agera. Var finns förklaringarna till kuppen? Vad är Honduras för land idag och hur påverkar händelserna i landet regionen i stort?
Medverkande: Nilla Ingstorp, SIDA, Lars Palmgren, utrikeskorrespondent, Ewa Werner Dahlin, Ambassadör Honduras och Rodrigo Arce, Latinamerikahandläggare på Forum Syd.17.00-17.45

Myggplågan
Medverkande: Jan Lundström, forskare och projektledare för Projekt Biologisk Myggkontroll och Maggie Javelius, Naturvårdsverket.


Kvinnliga veteraner
Nu har det amerikanska uttåget ur Irak börjat på allvar. Amerikanska soldater återvänder hem igen. Många av dom är kvinnor. Över 182.000 kvinnor har hittills tjänsgjort i Irak och Afghanistan, fler kvinnor än i något annat amerikanskt krig. Men nu visar siffror att just dom kvinnliga soldaterna drabbats hårt. Över 20 procent har hittills sökt vård när dom återvänt till USA. Det handlar om PTSD, posttraumatisk stress men också om sexuella trauman, sexuella trakasserier och övergrepp från manliga kollegor. Vår reporter Helena Groll har träffat några av dom kvinnliga veteraner som kommit hem från krigets Irak.


Bruno
Gustaf Hammarsten, berättar om sitt livs roll som hunsad assistent till homosexuelle modereportern Bruno, i Sacha Baron Cohens nya film, som har premiär idag. Medverkande: Gustaf Hammarsten.


Swatdalen
De över 2 miljoner människor som tvingats fly från sina hem i Swatdalen i nordvästra Pakistan ska kunna återvända hem från och med nästa vecka. I över två månader har flyktingarna tvingats leva i misär på flyktinglägren efter den pakistanska regeringens offensiv mot talibanerna i området. Men hur säkert är det att återvända? Samtal med Magnus Norell, terroristexpert och forskare på Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI.

Biblisk trädgård i Skåne
Att texterna i Bibeln prunkar av växter är kanske inget man tänker på när man lyssnar till skriftens ord i kyrkan. Men när trädgårdsmästaren Susanne Persson i Höllviken i Skåne fick jobb som kyrkvaktmästare, var det just allt som växer och gror i den heliga skrift som fick henne att lystra i högmässan. I Höllvikens församling har hon anlagt en Biblisk Trädgård, dit kyrkfolk och trädgårdsintresserade från hela landet vallfärdar så här års för att få doft och smak av bibelns berättelser och inspiration till den egna täppan. Reportage av Lotta Malmstedt.


Programledare: Pia Fridén och Jon Andersson
Producenter: Olof Sjölander och Marie Nilsson Boij
olof.sjolander@sr.se  marie.nilsson-boij@sr.se