Konstbråk i Umeå, nytt Europaparlament och långärmade läkarrockar.

16.00-16.45

Miljöpolitik i Kina
Sverige är som bekant ordförandeland i EU och i den egenskapen är miljöminister Andreas Carlgren på besök i Kina, för att för EU:s räkning föra samtal med kineserna om klimat och miljöpolitik. Medverkande: Andreas Carlgren

Konstbråk i Umeå
I Umeå pågår just nu ett infekterat konstbråk. Två träskulpturer av rosor som snidats av en bildhuggare i en park har fått andra konstnärer att gå i taket. Urusel "gladkonst", säger de och stadens ledande konstgallerist hotar att hoppa av samarbetet runt Umeås ansökan som Kulturhuvudstad.
Kritikerna av trärosorna menar att man måste kunna ställa kvalitetskrav på den offentliga konsten. Samtidigt har ju etablerade konstnärer på många håll i landet hamnat i blåsväder när deras verk upplevts som obegripliga av vanligt folk.
Vem ska sätta ribban för den offentliga konsten? Och varför väcker offentlig konst så starka känslor? I diskussionen deltar Marianne Lindberg de Geer, dramatiker och konstnär, Stefan Andersson, gallerist, Karin Willén, ordförande i Konstnärernas Riksorganisation, Anders E Björkman, fil dr i konstvetenskap och Bengt Wahlgren (FP), ordförande i Kulturnämnden i Borås.


17.00-17.45

Nytt parlament i Europa
I morgon förmiddag håller det nyvalda Europaparlamentet sitt första sammanträde och det är ett helt förändrat parlament som då möts. Hur ser dom nya grupperingarna ut och vad ska parlamentarikerna först ta itu med? Svaren får ni i Studio Ett i eftermiddag, där ni också hör EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson (V) som kandiderar för den åtråvärda talmansposten, men hur ser oddsen för henne ut? Medverkande: Eva-Britt Svensson (V) och Sveriges Radios reporter Susanne Palme

Förbud mot långärmade läkarrockar
För två år sedan förbjöd Socialstyrelsen vårdpersonal att bära långärmade arbetskläder när de träffade sina patienter, eftersom kläderna sprider bakterier. Beslutet, som betyder att den gamla klassiska läkarrocken håller på att försvinna, visade sig vara mer kontroversiellt än väntat och läkarnas protester har inte tystnat. Martin Wholin som är läkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, är en av kritikerna, bland annat eftersom han tycker att läkarrocken är ett viktigt arbetsredskap. Reportage av: Parisa Khakuei


Britney Spears i Sverige
 
Britney Spears återuppstånden efter sammanbrott och vårdnadstvister. Vad är det med henne som gör att fansen håller fast? Ikväll har hon konsert i Stockholm och utanför Globen väntar fansen.
Medverkande: Maria Lönn, genusvetare och Britneyfan och Gabriella Lahti, Britneyfan.


Nordkorea och Burma
För några veckor sedan hamnade det nordkoreanska fartyget Kang Nam 1 i världens fokus, eftersom det sades vara på väg från Nordkorea till Burma med vapen. Det här var för många ännu ett oroande tecken på den växande vänskapen mellan Nordkorea och Burma. Två av världens mest slutna regimer i ett militärt samarbete är kanske inte vad världen önskar sig. Och det oroar även oppositionen och människor i Burma. Aye Tha Aung, generalsekreterare i den politiska paraplyorganisationen CRPP och en av de högsta oppositionspolitikerna i Burma, är mycket oroad över de ökade kontakterna mellan de två slutna regimerna. Reportage av: Margita Boström


Liberia
Om efterdyningarna av det våldsamma och långa inbördeskriget i Sierra Leone på nittiotalet.
Idag var det försvarets tur i rättegången mot Liberias förre diktator Charles Taylor, som står åtalad för krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter.
Taylor beskrivs ofta som en av Afrikas värsta despoter och anses ha haft en nyckelroll i inbördeskriget i grannlandet Sierra Leone, vid sidan av de grymheter han gjort sig skyldig till i hemlandet Liberia.
Taylor ska föra sin egen talan när försvaret framträder i rättegången mot Taylor, som av säkerhetsskäl flyttat sina förhandlingar till Haag i Nederländerna. Medverkande: Mats Utas, antropolog från Uppsala Universitet.

Producenter: Magnus Westberg och Liselott Holm
Programledare: Agneta Furvik och Åsa Sundman
magnus.westberg@sr.se  liselott.holm@sr.se