Motståndsrörelsen mot EU, kolesterol och Victorias födelsedag

16.00-16.45

Swatdalen
De ska handla om de över 2 miljoner människor som har tvingats fly från sina hem i Swatdalen i nordvästra Pakistan efter den omfattande offensiven mot talibanerna i området. Från och med igår ska de kunna återvända till sina byar och hem, efter att i flera månader ha levt i flyktingläger och inhysta bland släktingar och vänner. Den pakistanska regeringen säger att det ska vara säkert för dem att återvända, men det tycks finnas stor tvekan och oro. Vi hör norska Röda Korsets generalsekreterare Börje Brende, som tidigare idag besökt flyktinglägren. 

Lugnet före stormen?
Sveriges ordförandeskap i EU har börjat lugnt. Inga stora protester eller våldsamma demonstrationer. Men är tystnaden ett tecken på passivitet från EU-motståndare och vänsteraktivister, eller mobiliserar man sig för kommande möten?
Imorgon och på torsdag kommer EU:s ministrar för inrikes- och rättsliga frågor till Stockholm för att diskutera Stockholmsprogrammet, och flera demonstrationer är planerade. Men polisen tror på fortsatt lugn. Vad säger aktivisterna? Vilken riskbedömning gör SÄPO och hur fungerar polisens dialogarbete som drogs igång efter Göteborgskravallerna under Sveriges förra ordförandeskap 2001? Medverkar gör unga aktivister från Stockholm och Göteborg, samordnaren för internationella demonstrationer Anders Svensson, SÄPOs analytiker Ahn-Za Hagström, och dialogpolisen Fredrik Dahlgren. Vi hör även frilansjournalisten Magnus Sandelin, författare till boken Extremister och Petter Larsson, kulturskribent och politisk redaktör på bland annat Aftonbladet.

17.00-17.45

Medelhavsflyktingar
Malta, Italien, Cypern och Grekland har under våren högljutt vädjat om hjälp från EU för att hantera den allt mer pressade flyktingsituationen i Medelhavet. Malta har nu fått löfte om att flyktingar som anländer dit ska flyttas vidare till andra Eu-länder, men Sverige befarar att detta bara kommer att göra situationen värre. Vilken är lösningen på problemet? Hur ska Tobias Billström som ordförande för ministerrådet ena Europa? Reportage av Susanne Palme

Efterföljande diskussion med Tobias Billström, migrationsminister, Tomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter.

Algerier i franska armén
I dag, den 14 juli, hissas den franska fanan högt över hela Frankrike för att fira landets nationaldag. Men republikens paroller frihet, jämlikhet och broderskap klingar falskt när man talar om "les harkis", det vill säga de runt 250 000 algeriska män som stred i den franska armén under det blodiga Algerietkriget 1954-62. Reportage av Anja Sahlberg.

Faran med kolesterol - en myt?
Socialstyrelsen och läkemedlsverket rekommenderar båda att hålla koll på kolesterolet, och medicinera om värdena blir för höga. Men studier, senast från i år, visar att majoriteten av de som dör i hjärtinfarkt har lågt kolesterol, det menar docent Ralf Sunderg mfl i Svenska Dagbladet idag. Hör experterna diskutera ifall höga kolesterolvärden verkligen kan leda till hjärtinfarkt, eller om det är läkemedelsföretag och andra intressen som driver på försäljningen av mediciner?
Medverkar gör Ralf Sundberg, docent och kostdebattör samt Annika Rosengren, professor på Sahlgrenska sjukhuset.

Kronprinsessans födelsedag
Idag fyller kronprinsessan Victoria 32 år och till det hör traditionsenligt firande på Öland. Den stora frågan i år har varit om kronprinsessans fästman Daniel Westling kommer få vara med och fira kronprinsessan. Vi har Catarina Hurtig, hovreporter på Hemmets veckotidning, med oss direkt från Öland.

Programledare:
Agneta Furvik och
David Gustafsson

Producenter:
Marie Nilsson Boij och
Anna Nyström
marie.nilsson-boij@sr.se
anna.nystrom@sr.se