Semesterjämställdhet, EU-ministermöte och thaimassage

16.00 - 16.45

Gaza
I en färsk rapport från Shovrim Shtika riktas skarp kritik mot hur den israeliska säkerhetsmakten agerade under kriget. Bland annat berättar israeliska soldater i rapporten att de blev uppmanade att inte vidta försiktighetsåtgärder när de befann sig i närheten av civilbefolkning. Vi har vår Mellanösterkorrespondent Kristian Åström på plats i Jerusalem och Hans Corell, FN:s fd rättschef medverkar också.


Semester och jämställdhet
Vad händer med könsrollerna under semestern? Faller vi tillbaks i gamla mönster, där kvinnan står och diskar i uteköket och mannen sköter gräsklipparen eller båtmotorn? Är sommarn en back-lash för jämställdheten eller är det bara en myt? Medverkande Roger Klint, mansforskare vid Linköpings Universitet, Jenny Östergren, TV 4-profil och krönikör, Tomas Wetterberg, Män för jämställdhet och Åsa Erlandsson som lever i ett jämställt förhållande.

17.00 - 17.45

EU-ministrars möte i Stockholm
Idag ordnas flera demonstrationer med anledning av morgondagens möte med EU-ländernas ministrar med ansvar för rättsfrågor och migration. De ska inleda arbetet med det så kallade Stockholmsprogrammet. Ministrarna ska dryfta polisiärt samarbete över gränserna, migrationsfrågor och juridiskt samarbete. Medverkande är Linn Bursell, Ingen Människa är Illegal, Amanda Brihed, nätverket Svart Måndag och Susanne Palme, EU-reporter.

Thaimassage
I Stockholm pågår just nu en rättegång mot en man som åtalas för koppleriverksamhet på en thaimassagesalong i Gävle och fem salonger i Stockholm. Polisen har länge haft misstankar om prostitution på flera thaimassagesalonger, men hittills har ingen dömts. Och frågan är: handlar allt om fördomar, eller finns det grund för misstankarna? På Sabai Spa i Stockholm får massöserna i alla fall lära sig att avvisa svenska män som vill köpa sex. Reporter Robin Olin.

Arktiskt militärkommando
I dag kommer uppgifter i dansk press om att Danmark håller på att skaffa sig militära muskler i norr, ett arktiskt militärt kommando, och Danmark sällar sig till de länder som höjer sin militära närvaro i norr. Hör Christer Fridén, Nordenkorrespondent.

Ryssland och vodkan
När man tänker på Ryssland så tänker väl många på vodka. Alkoholmissbruk är ett gigantiskt problem i landet, dödligheten har ökat starkt i medelåldern och av dem som avlider före 54 gör mer än hälften det på grund av alkohol. För mer än 20 år sedan försökte sig dåvarande presidenten Michhail Gorbatjov på en kampanj mot vodkan men misslyckades. Nu säger den nuvarande presidenten Dmitrij Medvedev att det är dags igen. Reporter Sten Sjöström.

Dick Cheney
Arga och upprörda röster har hörts i USA om förre vicepresidenten Dick Cheney och hans påstådda försök att lägga munkavle på CIA. En skandal som nu verkar växa för varje dag. Med nya beskyllningar och anklagelser om bland annat ett hemligt antiterroristprogram. Många menar nu att Dick Cheney kan ha ha brutit mot lagen. Klas Wolf Watz, Sveriges Radios utsände i Washington medverkar.

Programledare: Helena Groll och
Jon Andresson

Producenter: Magnus Westberg och
Karin Wickström
magnus.westberg@sr.se karin.wickström@sr.se