Kvinnliga präster, EU-ministermöte och dansband

16.00 - 16.45

Vaccinering
Regeringen vill inte skjuta till pengar för höstens massvaccinering. Det har folkhälsominister Maria Larsson meddelat. Men nu växer kritiken. Bör de ändra sitt beslut? Medverkande ledarskribenterna Hanne Kjöller, Dagens Nyheter, Ingvar Persson, Aftonbladet, Monica Sundberg, Värmlands Folkblad.

Präst - kvinnoyrke?
Är kvinnorna på väg att ta över i svenska kyrkan och prästyrket under förvandling till ett kvinnoyrke? Vårens prästvigningar tyder på att utvecklingen går åt det hållet - två tredjedelar av de nya prästerna var kvinnor, och i Lund var bara en av tio en man. Studio Ett sänder från Lund och diskuterar förvandlingen av svenska kyrkan. Vad är kvinnornas intåg ett tecken på? Medverkande: Elisabeth Gerle, professor, präst och f d rektor för Pastoralinstitutet, Helene Öhman, Ida Wreland och David Ivarsson, nyblivna präster och  Anna Björk, kyrkoherde. Lennart Ståhle, Högskoleverket, berättar om andra utbildningar där kvinnorna håller på att ta över och vilka som fortfarande är främst manliga.

17.00 - 17.45

EU-ministermötet i Älvsjö
EU:s polisiära samarbete ska intensifieras. Inom vilka områden kommer det att finnas utökat informationsutbyte? Hur påverkas våra liv? Frågorna är många inför mötet idag. På plats EU-reporter Susanne Palme. Utfrågning av Magnus Graner, statssekreterare Justitiedepartementet.

Natalya Estemirova
Mordet på tjetjenskan Natalya Estemirova igår är det senaste i raden av människorättskämpar som dödas i Ryssland och norra Kaukasus. Hon var internationellt prisbelönt för sina avslöjanden av de tjetjenska säkerhetsstyrkornas övergrepp och en svuren fiende till Tjetjeniens president, som också har pekats ut av Estemirovas kolleger och vänner som skyldig till mordet. Med oss har vi Fredrik Wadström, som till vardags är Sveriges Radios korrespondent i Moskva.

Norska dykare
I Norge har den norska regeringen satsat 10 miljoner kronor i ett försök att få fram sanningen bakom oljeframgångarna - och gruppen "nordsjöndykarnas" arbetsförhållanden. Det har nu resulterat i nya avslöjanden som presenteras i en bok och i en utställning på Oljemuséet i Stavanger. Kristin Øye Gjerde är en av de två historikerna som i fyra år skrivit boken. Hon berättar om de "så kallade" pionjärdykarnas arbetsförhållanden som många gånger var livsfarliga. Reportage av Maria Repitsch.

Dansbandsvecka i Malung
Varför denna dansbandshype? Finns det bra och dålig dansbandsmusik? Hör Thomas Deutgen, programledare P4 Dans och dansbandsexpert och Anna Mourou, musikproducent.

Progamledare: Helena Groll och
Odd Clausen

Producenter: Marie Nilsson Boij och
Odd Clausen
marie.nilsson-boij@sr.se odd.clausen@sr.se