Dödsannons för djur, Afghanistan och abortregister

16.00-16.45

Svininfluensa
I går försämrades läget för den man i 22-årsåldern som insjuknat i svininfluensan. Fallet är det hittills allvarligaste i Sverige och senare idag kommer 22-åringen transporteras till Karolinska universitetssjukhus för specialistvård. Samtal med Christer Liedgren, chefsläkare på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och Jan Albert, professor och virolog.

Ska Fido få egen dödsannons i tidningen?
Är det OK att sätta in en dödsannons i tidningen över sin döda hund? Vestmanlands Läns tidning har i flera år blandat dödsannonser mellan djur och människor medan andra lokaltidningar uttryckligen tar avstånd. Dessutom ökar behovet av djurkyrkogårdar. I Lilla Edet finns en kyrkogård som tar emot sällskapsdjur från hela landet, eftersom bristen på djurkyrkogårdar är så stor. I Studio Ett diskuterar vi behovet av att ritualisera våra sällskapsdjurs död. Är det bra att sudda ut gränsen mellan människa och djur ända in i döden? I diskussionen deltar Elisabeth Bäck, chefredaktör på VLT, Roland Edlund, chefredaktör på Västerbottens Folkblad, Astor Lindskog, djurkyrkogårdsföreståndare från Lilla Edet, Sverre Sjölander, zoolog, Annika Westberg, hundägare och Emma Rigmorsdotter, hundbloggare.

Årets butikssäljare
Ärlighet, förtroende och människokännedom. Det är en försäljares allra viktigaste egenskaper, enligt Jone Sölvik i Helsingborg, som har fått utmärkelsen Årets butikssäljare av modebranschens tidning Habit. Studio Etts reporter Lotta Malmstedt träffade honom på jobbet.

17.00 - 17.45

Afghanistan
Nu trappas striderna upp i Afghanistan. Juli kan komma att bli den blodigaste månaden hittills för de utländska trupperna. I södra Afghanistan har ju amerikanska och brittiska soldater inlett en storoffensiv. Nu i helgen släppte också talibanerna en 28 minuter lång video med den USA-soldat som suttit fången sedan i början av juli. Hör Anders Fänge, platschef för Svenska Afghanistankommittén i Kabul och Jörgen Huitfeldt, Sveriges Radios utsände i Washington.

Rosengård
Den 7 maj började polisen kraftanstängningar i Rosengård och kommunen lovade också drygt 9 extra miljoner. Två månader har gått men helt lugnt är det inte. Och de extra miljonerna från kommunen har inte börjat användas ännu. Vår reporter Simon Moser följde med två patrullerande poliser.

Abortregister
Förslaget om ett nationellt abortregister, där kvinnornas identitet framgår, splittrar regeringspartierna. Medverkande Cecilia Widegren (M), Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) och Bo Sultan, verksamhetschef för gynekologi vid Akademiska sjukhuset.

Västbanken
Hur ser en ekonomi ut efter flera års väpnad konflikt - med vägspärrar, utegångsförbud och militärt omslutna och stängda städer. Sedan den andra intifadan bröt ut år 2000 har ekonomin på Västbanken och i Gaza gått tillbaka eller i bästa fall stått stilla med hög arbetslöshet, stängda affärer och nedlagda företag som resultat. Palestinierna är idag ett folk som lever i stor utsträckning på internationellt bistånd. Men nu ser det ut som att ekonomin lyfter, åtminstone på Västbanken, sju procent säger Internationella Valutafonden. Den israeliska regeringen talar om att nu lyfta palestinsk ekonomi för att underlätta för en fredsuppgörelse. Vår utsände Kristian Åström har undersökt vad som döljer sig bakom siffrorna.

Iran
Vad händer nu i Iran efter demonstrationerna i samband med fredagsbönen? Hör Studio Etts Parisa Khakuei.

Programledare: Helena Groll och
Åsa Sundman

Producenter: Nils Horner och
Liselott Holm
nils.horner@sr.se liselott.holm@sr.se