1 av 4
Zlatan Ibrahimovic AP Photo/Scanpix/Marcio Jose Sanchez
2 av 4
Pia Fridén
3 av 4
Madeleine Blidberg
4 av 4
Pernilla Lager Foto: Audrey Erath

Självmord och äldre, svininfluensa och bröllopsbantning

16.00 - 16.45

Zlatan
Spekulationerna har florerat huruvida Zlatan Ibrahimović kommer att byta italienska Inter mot spanska Barcelona. Vi väntar som alla andra fotbollsfans världen över på ett avslut i Zlatanaffären, den svenske stjärnspelaren är värd hundratals miljoner, men vilka får ta del av Barcelonas pengar om köpet går i lås? Hör Petra Socolovsky, frilansjournalist i Madrid och Erik Niva, Aftonbladet.

Självmord och äldre
Var fjärde person som tar livet av sig i Sverige varje år är över 65 år. Det motsvarar mellan 300 och 400 personer och den vanligaste orsaken är en depression. När yngre genomför självmord får det ofta stor uppmärksamhet i samhället men när äldre gör samma sak är det ganska tyst. Men varför vill äldre ta livet av sig? Räcker förklaringen att personen ändå var gammal och kände sig färdig med sitt liv? Inte alls - med rätt vård och bemötande av de äldre skulle många självmord kunna förhindras, menar forskare och läkare. Medverkar gör bland andra Margda Waern och Jan Beskow, forskare kring självmord och självmordsprevention, Julia Oakes, sjuksköterska inom äldrepsykiatrin och Björn Palmqvist, anhörig.

17.00 - 17.45

Svininfluensan
Debatt om vem som ska stå för notan för höstens massvaccinering. Ska staten, landstingen, kommunerna eller den enskilda medborgaren betala räkningen för vaccinationen mot svininfluensan. Medverkande Magdalena Andersson, ledamot socialutskottet (M), Ilija Batljan, kommunalråd Nynäshamn och Åke Örtqvist, smittskyddsläkare.

Hör också Marie Kilström Jönsson, sjukvårdsupplysare, Vårdguiden.

Iranier och kärnteknik
På flera svenska högskolor och universitet får iranska studenter inte läsa kurser som har med kärnteknik och missilteknik att göra. Enligt Säkerhetspolisen, Statens kärnkraftsinspektion och Inspektionen för strategiska produkter är skälet att deras kunskaper skulle kunna användas för spridning av massförstörelsevapen i hemlandet. Det här har fått iranska studenter på bland annat Chalmers tekniska högskola i Göteborg att reagera. Reporter Anna Nyström.

Samtal med Egon Svensson, överingenjör vid Inspektionen för strategiska produkter och Hans Blix, tills helt nyligen ordförande för internationella kommissionen om massförstörelsevapen och före detta generaldirektör i Internationella atomenergiorganet, IAEA.

Bröllopshysteri
Under sommarmånaderna går de flesta svenska bröllop av stapeln. Förra året vigdes 10 614 par under den populäraste månaden augusti. Men i förberedelserna inför den stora dagen inkluderas även kroppsformen av framför allt många blivande brudar. När Pernilla Lager för ungefär ett år sedan började se sig om efter en bröllopsklänning, insåg hon att hon inte ens var i närheten av det kroppsideal som hon ville ha på bröllopsdagen. Reporter Audrey Erath.

Bangkoks slum
Den sydostasiatiska sammarbetsorganisationen ASEAN leds detta år av Thailand, men när organisationen skulle hålla möte i Pattaya i april, fick ländernas delegater fly i all hast. Det var förre premiärminister Taksin Shinawatras anhängare, de så kallade rödskjortorna, som lyckades blockera och stoppa mötet. Den här veckan ska Thailand försöka reparera sitt anseende. Nu är det utrikesministermöte i Phuket, dit även den amerikanske utrikesministern Hillary Clinton kommer i morgon och säkerhetsapparaten kring mötet är mycket stort. Den politiska röran i Thailand har också kostat landet ekonomiskt och som vanligt är det de fattigaste som fått betala det högsta priset. Reportage av Margita Boström.

Programledare: Pia Fridén och
Madeleine Blidberg

Producenter: Magnus Westberg och 
Clara Osvald
magnus.westberg@sr.se clara.osvald@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista