1 av 5
Jon Andersson
2 av 5
Helena Groll
3 av 5
Venezuelas president Hugo Chavez. AP Photo/Scanpix/Miraflores Press Office
4 av 5
Vretauddsbadet vid Mälaren. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
5 av 5
Grönfink. foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Afghanistan, landshövdingar och bara bröst

16.00 - 16.45

Venezuela
Nu fryser Venezuela sina kontakter med Colombia. Venezuela anklagas för att stödja Farc-gerillan som strider med svenska vapen i sina händer. Vad handlar det här spelet om? Lotten Collin, Latinamerikakännare och utrikesreporter på Ekot medverkar.

Afghanistan
Med bara veckor kvar till presidentvalet ökar våldet i Afghanistan och talibanerna är åter på frammarsch. Men vilka är talibanerna egentligen? En enhetlig ideologiskt motiverad grupp eller ett hopplock av kriminella element, betalda soldater och religiösa fanatiker? Och hur starka är de? De medverkande är: Anders Fänge, platschef Svenska Afghanistankommittén i Kabul, Johan Tejpar, FOI, Nils-Erik Hedlund, Röda Korset och Jerker Persson, överstelöjtnanat och stabschef för den svenska styrkan i Afghanistan.

17.00 - 17.45

Landshövdingar
Gotlands landshövding Marianne Samuelsson tycker att man ska vara generös mot mäktiga företagare. Hur mycket makt har egentligen en landshövding? Landshövding Björn Eriksson och Martin Olauzon, tidigare huvudsekreterare i Ansvarskommittén medverkar.

Nigeria
Nu sprider sig våldet i Nigeria för varje dag. Hör Rose-Marie Asker, Amnestys Nigeria-ansvariga och Anna Koblanck, DN:s Afrika-korrespondent.

Gates-affären
Debatten om de svartas ställning i USA har åter flammat upp och blivit en av de stora frågorna just nu i landet. Allt började för några dagar sedan när en svart professor Henry Louis Gates vid prestigeuniversitetet Harvard greps i sitt hem av en vit polisman. Och frågan som åter är aktuelll är hur långt de svartas kamp för sina rättigheter egentligen kommit. Reporter Sören Granath.

Barbröstat
Sedan en månad tillbaka kan kvinnorna i Malmö bada på de kommunala badhusen utan att ha på sig någon överdel - det tog fritidsnämnden beslut om efter att nätverket Bara bröst gjort frågan aktuell. Men hur många kvinnor vill bada utan överdel? I Danmark har medierna på senaste tiden diskuterat att danska kvinnor inte längre är toppless på stränderna och även på de svenska stränderna verkar det ha skett en förändring sedan 90-talets början. Hur kommer sig att vi blivit mer och mer påklädda? Reportage av Natacha Lopez.

Grönfinken
Grönfink är en liten fågel som för andra året i rad drabbas hårt av en parasitsjukdom, många av dem dör. Och smittan sprids vid fågelbord eller fågelbad. I dag går veterinärmyndigheten ut med en uppmaning till allmänheten att under några veckor sluta mata fåglar för att försöka bromsa smittspridningen. Biträdande statsveterinär Erik Ågren i Uppsala är en av dem som blivit nerringda av oroliga fågelvänner. Hör honom i Studio Ett.

Programledare: Helena Groll och
Jon Andersson
Producenter: Nils Horner och
Helena Giege
nils.horner@sr.se helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".