Vapenexport, Burma och svensk humor

16.00 - 16.45

Iran
Samtal med Rouzbeh Parsi, Irankännare och Nahid Persson Sarvestani, dokumentärfilmare.

Vapenexport
Efter avslöjanden om att svenska vapen hamnat i händerna på den colombianska Farc-gerillan har debatten om den svenska vapenexporten åter aktualiserats. Hur kommer det sig att vapen hamnar i orätta händer? Hur ser reglerna ut egentligen? Får man exportera till diktaturer eller länder i konflikt? Och vad är egentligen moraliskt riktigt? Medverkande är Ewa Björling, handelsminister, Anna Ek, Svenska Freds, Pieter Wezeman, forskare SIPRI, SAABs VD Åke Svensson och Jan Erik Lövgren ISP.

17.00 - 17.45

Burma
Domen mot Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi, åtalad för att under husarrest ha tagit emot en amerikan i sitt hem, kommer först den 11 augusti, meddelade domstolen på fredagen. Suu Kyi riskerar upp till fem års fängelse. Hör Bertil Lintner, Burma-expert, i studion.

Krigsvåld
I veckan presenterade FN sin första rapport om det sexuella våldets utbredning i konflikthärdar världen över. Men vad betyder egentligen en FN-rapport för de kvinnor runt om i världen som utsatts och utsätts för sexuellt våld som en del av krigsföringen? Hör Marika Griehsel, frilansjournalist som har stor kunskap om Afrika och varit i Kongo på senvåren tillsammans med organisationen Kvinna till Kvinna och en grupp bosniska kvinnor som arbetat med de kvinnor som våldtogs i Bosnien under kriget. Anette Lyth, som arbetar för FN i Nepal med kvinnofrågor medverkar också.

Fattigdom i Sverige
Finns det någon fattigdom i Sverige. Det diskuterar vi med Lotta Gröning, krönikör Expressen och Håkan Boström, ledarskribent DN.

Svensk humor
Apropå filmen "Sommaren med Göran" och medelklasshumor. Ståupp-komikikern och författaren Lasse Eriksson medverkar.

Döda havet
Det var här som kung David gömde sig undan Saul för tre tusen år sedan här seglade kung Herodes när han skulle besöka sin sydliga klippfästning Massada. Nu är det bibliska Döda havet ett snabbt sinande hav som måste räddas. En plan som nu har delvis fått politiskt klartecken och utreds av Världsbanken, är en kanal som går från Röda havet. Döda havet ska förses med havsvatten, samtidigt som en avsaltningsanläggning ska förse miljoner människor i regionen med dricksvatten. Men projektet har sina kritiker, Eli Ras är en av världens främsta experter på Döda havet och han varnar för en katastrof. Reportage av Kristian Åström.

Programledare: John Chrispinsson
och Jon Andersson 

Producenter: Nils Horner
och Helena Giege
nils.horner@sr.se helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista