1 av 3
Migrationsminister Tobias Billström. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
2 av 3
Monica Saarinen
3 av 3

Ska barn sitta i häkte? och avvisningar till Irak

16.00-16.45

Afrikaturné
USA:s utrikesminister Hillary Clinton fortsätter sin elva dagar långa Afrikaturné. Idag besöker hon Kongo. Men vad ligger bakom USA:s nyväckta intresse för Afrika? Och vad innebär hennes uttalande om stöd och hot mot länderna? Samtal med Mats Utas, chef för Försvarshögskolans Afrikaprogram.

Barn i häkte
I Umeå sitter sedan 11 april i år fem unga i åldern 16-19 år häktade efter en grov misshandel. De har dömts för brott, men överklagat och har nu suttit häktade i mer än 100 dagar, tidvis med stränga restriktioner. Den 16-årige pojkens advokat är mycket upprörd över att någon i så låg ålder förvaras i häkte och under perioder hållits isolerad. Ska så unga personer sitta i häkte? Det tycker inte Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter. Han menar också att det finns en tendens över hela Europa att barn med utländsk bakgrund oftare får sitta kvar långa perioder i häktena. Thomas Hammarberg, Carl-Henrik Andersson, kammaråklagare, Ulf Jonsson, enhetschef på Kriminalvården, Inger Davidsson (KD), vice ordförande i riksdagens justitieutskott medverkar.

Glesbygdsskola
När antalet elever minskar och kommunerna måste spara pengar är de små landsbygsskolorna i farozonen. Under senare år har många glesbygdsskolor redan lagts ner. Samtidigt tycker många som bor på landet att det är avgörande för landsbygden att skolan är kvar. I Älmhults kommun i södra Småland har man gått på tvärs mot utvecklingen och återöppnat en landsbygskola i Pjätteryd som har mindre än 200 invånare på orten. Lena Pettersson reporter.

17.00-17.45

Avvisningar till Irak
Vi ska prata mer om de icke-muslimska irakier som avvisas från Sverige, trots att de riskerar att utsättas för våld, och dessutom i många fall tvingas fly från Irak ännu en gång. Varför är de inte tillräckligt hotade för att få stanna i Sverige? Det debatterar vi med migrationsminister Tobias Billström bl a.

Hallonbåtsflyktingen
En av Finlands mest uppmärksammade författardebutanter har nu också översatts till svenska. "Hallonbåtsflyktingen" är en lätt absurd roman om en svensk man instängd i en finsk mans kropp. Huvudpersonen Mikko Virtanen är finne men vill inget hellre än att vara svensk. Författaren till boken Miika Nousiainen.

Solenergi och elbilar
President Obamas satsning på grön energi, liksom generösa rabatter har fått intresset för alternativ energi att öka i USA. Den japanska bilföretaget Nissan har visat upp en första av tre nya batterielektriska bilar som företaget planerar att massproducera bland annat för den amerikanska marknaden. Och entusiasmen gäller också solenergi, samtidigt som arbetslösheten fortsätter att öka i USA, så nyanställer företag som tillverkar och installerar solpaneler. Paul Scott säljer solpaneler i Los Angeles-området. Claes Andreasson rapporterar.

Omskärelse
Den 1 oktober kommer flera svenska landsting att erbjuda omskärelse för att motverka så kallad köksbordskirurgi. Det har fått debatten att blossa upp på nytt nu under sommaren. Inte minst bland kirurger, där åsikterna går isär. Barnkirurgen Martin Jalnäs, utför omskärelser efter att ha sett hur fel det kan gå. Reportage av Audrey Erath.

Programledare: Monica Saarinen och Åsa Sundman
Producenter: Magnus Bellander och Liselott Holm
magnus.bellander@sr.se liselott.holm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista