Sjukvården i USA, poliser & politik och presstöd

16.00 - 16.45

SAS
SAS fortsätter ha problem under vingarna. När flygbolagets andra kvartalsrapport presenterades i dag så redovisades en förlust på drygt 1 miljard kronor. I och med det skärps sparkraven som kommer innebära att antalet anställda måste minskas ytterligare. Samtal med Patricia Hedelius, ekonomikrönikör på DN, Claus Sonberg, kommunikationsdirektör på SAS och Pelle Gustafsson, ordförande i Kabinfacket.

Det amerikanska sjukvårdssystemet
Hur kommer det gå med ett av Barack Obamas viktigaste vallöften: förändringen av det amerikanska sjukvårdssystemet. Kommer Obama lyckas med det som så många av hans föregångare misslyckats med? Varför är frågan så laddad och vad krävs för att den amerikanske presidentens reform ska gå igenom. Erik Åsard, statsvetare, Roland Poirier Martinsson, debattör, Jonas Sjöstedt, (V) och Jörgen Huitfeldt, Sveriges Radios utsände i Washington medverkar.

17.00 - 17.45

Poliser & politik
Tre poliser i Västerbottens län förbjuds att engagera sig politiskt i sina hemkommuner, skriver Dagens Nyheter. Det kan rubba allmänhetens förtroende för polisen, anser polismyndigheten, som får stöd av Arbetsgivarverket. Hör debatten mellan Kenneth Fahlesson polis och politiker i socialnämnden, Lars Bergman, Polisförbundet och Krister Sandqvist, länspolismästare i Västerbotten.

USA:s krispaket
Strax efter det att Barack Obama hade tagit över som president drev han igenom sitt enorma stimulanspaket på nästan 6000 miljarder svenska kronor. Mer än dubbelt så mycket som summan av alla varor och tjänster som produceras i Sverige under ett helt år. Nu när omkring en femtedel av pengarna har betalats ut pågår en intensiv politisk debatt i USA om de skapar jobb som det var tänkt eller om de bara skapar ett gigantiskt budgetunderskott som kommande generationer får lida för. Reporter är vår utsände i Washington, Jörgen Huitfeldt.

Folkporr
Vad är det och är det bra eller dåligt? Samtal med Johanna Nylander, Expressen och Josefin Brink, (V).

Grön arkitektur
Tänk nytt, tänk gammalt, men - framför allt - tänk om. Det skulle kunna vara en slogan under höstens internationella klimatmöte i Köpenhamn. Men också en slogan som redan nu laddar den danska huvudstaden. Den finns på utställning om framtida grön arkitektur och den finns i en nybyggd villa som lovar att kunna producera mer energi än huset gör av med! Den som fortfarande tror att grönt är en färg eller en planta har något att lära sig på konstmuseet Louisiana. Reporter Gösta Lempert.

Ordkrig
Ordkriget mellan två av de största europeiska länderna - Ryssland och Ukraina blir alllt hetare. Hör Sten Sjöström, Sveriges Radios utsände i Moskva.

Programledare: Anders Holmberg
och Jon Andersson
Producenter: Magnus Westberg
och Magnus Bellander

magnus.westberg@sr.se
magnus.bellander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista