1 av 5
Anders Holmberg
2 av 5
Helén Palmqvist Novik
3 av 5
Båtflyktingar.Foto:Tampa/WilhelmsenGroup/SCANPIX
4 av 5
5 av 5
Foto: Mats Andersson/Scanpix

Ungdomsvåldet i Göteborg, kvotflyktingar och Kjell Erikssons nya bok.

16.00 - 16.45

Tortyren utreds
Obamaregeringen vidtar nu flera åtgärder för att utreda tortyrhärvan från Bushtiden. Anklagelser om att CIA-agenter har utsatt terrormisstänkta för tortyr och övergrepp har duggat tätt på senaste tiden, och USA:s justitieminister Eric Holden har nu tillsatt en särskild utredare för att undersöka anklagelserna. Det kan göra det möjligt att ställa dessa CIA-agenter inför rätta. Obamaadministrationen har också bestämt att FBI ska ta över delar av de känsliga förhören med de terrormisstänkta. I USA rasar republikanerna efter vad man ser som en attack mot Bushadministrationen. Medverkande är Karin Henriksson, Svenska Dagbladets korrespondent i Washington, och Jan Hallenberg, statsvetare vid Försvarshögskolan.

Våld i Göteborg
Bilar brinner, maskerade ungdomar kastar golfbollar mot civilpolis, fältassistenter utsätts för stenkastning och polisen drar vapen. Ännu en gång rapporteras om missnöjda ungdomar som tar till våld, den här gången sprider det sig mellan stadsdelar i Göteborg. Mellan 60 och 100 unga människor är inblandade. Vilka faktorer ligger bakom missnöjet? Hur kan utvecklingen vända?Medverkande: Björn Andersson, från Institutionen för socialt arbete, Dario Espiga (S) ansvarigt kommunalråd och vice ordförande i polisstyrelsen i Västra Götaland, Annika Hedin, fältassistent i Backa, Marie Werner, distriktschef för bostadsbolaget Poseidon, Håkan Bredinge, polis i Backa, Karwan Farai från organistationen Lugna gatan och Emil Sjökvist, 20-årig backabo.


17.00 - 17.45

Socialdemokraternas politik

Debatt om vilken politik socialdemokraterna behöver för att utmana om regerinsmakten. Förändra LAS, sluta höja skatter och omfamna de framgångsrika. Det är delar av den politik ett antal tunga socialdemokrater i Stockholmsområdet vill se. Medverkande: Patrik Björk (S) riksdagledamot, Helene Hellmark Knutsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Sundbyberg och Pontus Mattsson, inrikespolitisk reporter.


Kvotflyktingar
Mer än 40 miljoner människor i världen befinner sig på flykt undan krig och förföljelse. Många lever i flyktingläger, utan utsikt att nånsin kunna återvända hem.
Och FN:s flyktingorgan UNHCR vädjar nu till EU att ta ett större ansvar. Idag anordnar Svenska kyrkan tillsammans med bland andra den europeiska Churches Commission for Migrants ett stort seminarium i Sigtuna om hur EU-länderna ska ta emot kvotflyktingar.
Sveriges Radios reporter Susanne Palme bevakar och summerar. Och så hör ni migrationsminister Tobias Billström om försöken att få EU att ta ett mer solidariskt ansvar för flyktingmottagandet.


Vart är Gaza och Hamas på väg? 
Idag skulle de rivaliserande Hamas och Fatah mötas i Egypten för att återuppta samtalen där dom ska försöka enas om bland annat kommande val på de palestinska områdena och frågan om fredsförhandlingar med Israel. Men i sista stund sköts samtalen upp, eftersom motsättningarna fortfarande är så stora mellan de båda grupperna. Vart är då Hamas på väg? Om den politiska utvecklingen och en eventuell islamisering. Reportage av Kristian Åström.Ny bok

Komikern och radio och tv-mannen Kjell Eriksson kommer till studion. Aktuell med ny bok om sin uppväxt som Tjock-Kjell, en tragikomisk uppväxtskildring i 1980-talets Sverige.Programledare: Anders Holmberg och Helén Palmqvist Novik
Producenter: Karin Wickström och Lisa Sofia Larsson
karin.wickstrom@sr.se  lisa_sofia.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".