Moderaternas arbetsstämma och val i Japan

16.00 - 16.45

Sydamerika
I Sydamerika har USA:s planer att hjälpa Colombia militärt i kampen mot kokainsmugglingen lett till en diplomatisk kris mellan Colombia och grannlandet Venezuela. Venezuelas president Hugo Chávez ser USA:s planer som "en krigsförklaring" och förbereder nu att bryta alla diplomatiska relationer med Colombia. Idag samlas medlemsstaterna i Sydamerikanska nationernas förbund för ett krismöte i den argentinska staden Bariloche. Medverkar gör Lars Palmgren, Sveriges Radios korrespondent i Sydamerika.


Moderaternas arbetsstämma
Vi sänder direkt från Moderaternas arbetsstämma i Västerås. Med ett år kvar till valet talar vi om de spännande sakfrågorna och om de nya moderaterna kan bli ännu nyare. Statsminister Fredrik Reinfeldt intervjuas. Medverkande: Ulf Kristersson, socialborgarråd, Magdalena Andersson, kvinnoförbundet, Johnny Munkhammar, riksdagskandidat och Charlotte Nordström, kommunalråd i Skara.


17.00 - 17.45

Domstolsförhandlingar
En man som frikändes i tingsrätten har dömts till 10 års fängelse av Svea hovrätt, trots att han inte var med under hovrättsförhandlingarna. Enligt den nya rättegångsordningen behöver inte hovrätten höra den tilltalade för att kunna avkunna en dom. Syftet är att bevisen ska presenteras i tingsrätten, medan hovrätten som nöjer sig med videoinspelningar av förhören, i den lägre instansen. Men Advokatsamfundets generalsekreterare anser att det strider mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter att en person kan dömas till tio års fängelse utan att få yttra sig. I studion Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg och riksåklagare Anders Perklev.


Japan
Japan håller parlamentsval i helgen, och regerande Liberaldemokraterna, som haft regeringsmakten i över 50 år, väntas förlora makten. Utmanaren och de som spås vinna är det Demokratiska Partiet. Vad beror denna omsvängning på? Radions korrespondenter Nils Horner och Staffan Sonning rapporterar från valrörelsen.


Jorden runt på 19 år
Nils-Göran Bennich-Björkman visste precis vad han skulle göra när han blev pensionär. Äntligen fick han tid att segla jorden runt. Nu i augusti kom han hem igen, efter 19 år på haven. Båten, en kanotseglare, byggde han själv innan avfärden. Anton Karis klev ombord på hans båt Peter Pan vid en brygga på Djurgården i Stockholm. Reportage av Anton Karis.


Världens lyckligaste folk
Vi möter författaren Lena Sundström som skrivit boken "Världens lyckligaste folk". Om hur Dansk Folkeparti påverkat landet. Samtal med författaren Lena Sundström.Programledare: Monica Saarinen och Pontus Mattsson
Producenter: Magnus Westberg och Helena Giege
magnus.westberg@sr.se    helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista