1 av 3
Anders Holmberg
2 av 3
Foto: Lars Pehrson/SvD/Scanpix
3 av 3
Foto: Scanpix

Anna Odells dom, Kyrkoval, Namibia, bok om Lars Noréns pjäs 7:3

16.00-16.45

Anna Odell
Reaktioner på Anna Odell-domen som kommer idag. Betydelsen av domen för konsten och för psykiatrin? Hör Maria Schottenius, Kulturchef DN och psykatrikern David Eberhard, som var den som polisanmälde Anna Odell.


Snart är det kyrkoval
Men varför röstar bara 12 procent och varför håller kyrkan så låg profil i valtider. Kyrkan är en maktfaktor i samhället från vaggan till graven. Ett finmaskigt nät i vardagen som påverkar allt från flyktingmottagande till kulturminnesvård. Ska vi ha en kyrka för alla eller bara för de som är mest aktiva i kyrkan? Roland Samuelsson, kyrkopolitiker (S), gymnasielärare, Teresia Derlén, präst i Umeå landsförsamling, kyrkopolitiker i POSK, Dag Tuvelius, chefredaktör på Kyrkans Tidning och Marianne Ejdersten, kommunikationschef vid Svenska kyrkan medverkar.

Fuktskadade hus
En tredjedel av alla de hus som byggts med putsat murbruk direkt på isoleringen har fuktskador. Det visar siffror som Boverket presenterar inom kort. I ett område i Helsingborg kräver nu 102 boende byggbolaget NCC bygger om fasaderna med en annan metod. Reportage av Hanna Nyberg.

17.00-17.45

Oroligheter i invandrartäta förorter
Bränder och oroligheterna i de invandrartäta förorterna utanför storstäderna fortsätter att spridas. Tidigare har Malmö och Göteborg drabbats. I helgen var det Uppsalaförorten Gottsundas tur: bland annat brändes ett flertal bilar och räddningspersonal utsattes för stenkastning. Vem bär ansvar för denna utveckling? och vad krävs för att kväva oroligheterna? I studion integrationsminister Nyamko Sabuni och vänsterpartiets Kalle Larsson som sitter i de rödgrönas arbetsgrupp för att utarbeta en ny storstadspolitik.

Namibia
Vi hör mer från byn i Namibia, där SVT:s höstsatsning "Den stora Resan" spelades in. Primitivt stamliv kallar SVT bybornas tillvaro. Vi har varit där och mött en helt annan bild, med snabbköp och mobiltelefoner. Reportage av Magnus Bellander.

"Smärtpunkten"
Journalisten Elisabeth Åsbrink kommer till Studio Ett. Hon har skrivit boken "Smärtpunkten" som kommer i dagarna. Boken handlar om Lars Noréns pjäs 7:3 och om varför så mycket gick så snett med teaterprojektet, som slutade i Malexander-tragedin då två poliser mördades.

Pianodöden
För hundra år sedan var Sverige näst bäst i världen på att tillverka pianon, efter Tyskland. Men under 1900-talets andra hälft började det vända, pianofabrikerna blev färre och försvann till slut. Idag talar man om pianodöden. På internet finns ständigt 100-tals annonser med pianon som bortskänkes, men folk tycker knappt att instrumenten är värda fraktkostnaderna. Så var tar alla pianon vägen nu, när invånarna i ett av världens pianotätaste länder, Sverige, hellre vill ha syntar? Reportage av Robin Olin.

Programledare: Anders Holmberg och Märet Öman
Producenter: Karin Wickström och Agneta Johansson
karin.wickstrom@sr.se
agneta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".