Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Telefonväkteri om svininfluensan

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 09.00
1 av 4
Towe Matre
2 av 4
Hur ska det gå för Saab?
3 av 4
Monica Saarinen
4 av 4
Vaccinet kommer att levereras till Sverige i slutet av september. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

16.00-16.45

Saabs framtid
Koenigseggruppen ska enligt bland annat Dagens Industri fått ihop de 3 miljarder som fattats för att den svenska regeringen ska kunna ge krisdrabbade Saab de garantier som krävs för att kunna få låna pengar i den europeiska investeringsbanken, EIB. Enligt uppgift ska pengarna komma från bland annat Saab:s nuvararande ägare General Motors. Men hur långt räcker pengarna om Saab långsiktigt ska överleva? Fordonsindustriforskaren Martin Sköld och Anders Jonsson, politisk kommentator är med.

Svininfluensan
Telefonväkteri
idag dit du som lyssnare är välkommen att ringa in med dina frågor om den nya influensan. Vi har experter som sitter beredda att besvara dina frågor i direktsändning. Om du inte kan ringa under vår sändningstid går det att mejla frågor du vill att vi skall ta upp till: studioett@sr.se. Numret till vår telefonsluss är 08-241500. Den är öppen från 15.45-16.45. Annika Linde, statsepidemiolog, Agneta Holmström, Socialstyrelsen, Jan Lilliemark, professor Läkemedelsverket är bl a med.

17.00-17.45

Ökad mansdominans i styrelserummen
Jämställdhetsutvecklingen i svenska börsbolags styrelsrum går långsamt, till och med bakåt. Bland de största 150 bolagen finns idag i dag 18 företag som helt saknar kvinnor i styrelsen. Det är fem fler än förra året. Samtidigt tar regeringen avstånd från kvotering och menar att det inte är politikernas ansvar att bolagen har dålig könsfördelning. Men vad krävs egentligen för att uppnå en verklig förändring? Samtal med bl a Carina Lundberg Markow, chef för ägarfrågor hos Folksam.

Sydafrika asyl
En 31-årig vit sydafrikan som nyligen fick asyl i Kanada har väckt en storm av protester i Sydafrika. Mannen uppgav som skäl i sin asylansökan att han upprepade gånger misshandlats av svarta och att då kallats för "vit hund" och "kolonialist". Margareta Svensson, SR:s korrespondent rapporterar. 

Stormen mot Brown
Frigivningen av den libyske Lockerbie bombaren från skotskt fängelse häromveckan har lett till en politisk orkan mot den sittande regeringen. Frigivningen har lett till hård kritik. Och det visar sig nu också att regeringen Brown var betydligt mer aktiv i själva frigivandet än de själva velat tillstå. Johan Prane, SR:s korrespondent deltar.

EU:s infosatsningar objektiv information eller propaganda?
En rapport från den svenska tankesmedjan Timbro har väckt uppmärksamhet i europeiska medier under sommaren. Timbro anklagar EU för att satsa miljarder av skattebetalarnas pengar på tevekanaler, radiostatiioner, tankesmedjor och frivilligorganisationer för att sprida en positiv bild av EU-samarbetet. Susanne Palme reporter.

Östersjösäkerhet
Samarbetet mellan länderna runt Östersjön blir starkare för vart år som går. Det gäller både det ekonomiska, politiska och kulturella samarbetet. Men på ett område har bilden försämrats och då handlar det om trygghet. Georgienkriget för ett år sedan har förändrat bilden av säkerheten kring innanhavet. Christer Fridén rapporterar.

Programledare: Monica Saarinen och Towe Cho Matre
Producenter: Li Hellström och Helena Giege
li.hellstrom@sr.se helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".