1 av 4
Anders Holmberg
2 av 4
Foto: Leif R Jansson/Scanpix
3 av 4
Väljare i Norge. Foto: Morten Holm/Scanpix
4 av 4
Märet Öman.

Lehman Brothers, Josip Broz Tito, unga och sex på nätet

16.00-16.45

Om valet i Norge
Enligt de senaste opinionsundersökningarna blir det en oerhört jämn historia. Frågan vi ställer oss är vilken roll den globala ekonomiska krisen spelar för norsk politik.
Harald Magnus Andreassen, Chefekonomi First Securities, Norge medverkar.

Ett år efter kraschen -
vad var det som hände?
Idag är det precis ett år sedan som Lehman Brothers kraschlandade och därvid utlöste den ekonomiska kris som präglat det gångna året. I Sverige drabbades tillverkningsindustrin kanske hårdast av krisen. Vad var det som då egentligen hände och vad kan vi lära oss av året som har gått? Vi träffar företagsledaren Pär Lärkeryd på företaget Indexator i Vindeln, Jan-Olof Carlsson på IF Metall, Marie-Louise Ek, chef på Arbetsförmedlingen i Umeå och Pia Grönlund som är arbetssökande efter att ha blivit varslad från Volvo Lastvagnar. Vi hör om hur året har varit, hur det har gått att söka jobb, driva företag och om fackets ställning och anseende före och efter kraschen.

Genmodifierade djur
Genmodifierade grödor har debatterats en hel del de senaste åren. Men genmodifierade djur har knappt debatterats alls. Trots att de finns och dessutom blir allt vanligare inom forskningen. Forskarna Malin Ideland och Tora Holmberg har försökt att ta reda på varför det talas så tyst om de genmodifierade djuren. Natacha López har besökt djurhuset på Lunds universitet.

17.00-17.45

Unga om sex och internet
Det visar sig att många ungdomar har sexuella kontakter på internet. Hör forskaren som säger att nätet kan vara ett bra och säkert ställe för tjejer att utforska sin sexualitet på. Elza Dunkels, doktor pedagogiskt arbete och Inger Ashing, enhetschef ungdomsstyrelsen medverkar.

Låta bli att ta i hand?
Fotbollsförbundet avråder spelarna från att skaka hand efter matcher. Handspriten är slut på många apotek och på Handelshögskolan låter rektorn bli att ta eleverna i hand, när han hälsar dem välkomna. Ja, vad vi gör med våra händer tycks vara en av de stora frågorna när den så kallade svininfluensan sprids över Sverige. Reportage av Åsa Secher.

Hur samarbetar svensk och utländsk underättelsetjänst?
Frågan har blivit aktuell med anledning av medieuppgifter om att Sverige förvarnat andra länder om Mehdi Ghezalis resa i Pakistan. Vad finns det för riktlinjer när det gäller underrättelsesamarbete och skiljer det sig beroende på vilket land det handlar om? Robert Hårdh, chef civil rights defenders f.d Svenska Helsingforskommittén och Johan Pehrson, (FP) justitieutskottet medverkar.

Josip Broz Tito
Landet han enade finns inte längre. Men många av människorna som levde under Josip Broz Tito i det forna Jugoslavien längtar tillbaka. Till det enklare livet där jobb inte var ett problem och det gick att resa vart som helst i Europa utan visum. Till och med de som var barn under Titos sista år är ambivalenta till hans styre. Reportage av Maria Persson Löfgren.

England
Där kom idag straffen mot tre män som greps sommaren 2006, anklagade för att ha planerat att spränga flera passagerarflygplan över Atlanten. Attentatsplaner som kom att få stora konsekvenser för alla flygpassagerare. Hör Johan Prane, korrespondent i London.

Programledare: Anders Holmberg och Märet Öman
Producenter: Li Hellström och Eva Brännman
li.hellstrom@sr.se
eva.brannman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".