1 av 3
Monica Saarinen
2 av 3
Foto: Mats Schagerström/SCANPIX
3 av 3
Sveriges riksdag. Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX

Fredsprocessen i Darfur och islamism i Bangladesh

16.00 - 16.45

Valet i Norge

I Norge sitter den rödgröna regeringen kvar efter gårdagens val till Stortinget. Vad kan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i Sverige lära sig av sina systerpartier i vårt grannland inför kommande val i Sverige? Hör Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan och Aron Etzler, chefredaktör på Flamman, som också skrivt en bok om den så kallade Trondheimsmodellen.


Fred i Darfur
Kriget i sudanesiska Darfur är över, men fortfarande är läget svårt och internationella hjälpinsatser behövs för att skydda civilbefolkningen. Sedan 2003 har hundratusentals människor dödats i Sudan och upp mot tre miljoner är på flykt. Det pågår omkring 35 väpnade konflikter i världen - och det är världens fattiga som drabbas. Konflikterna glöms ofta bort. Hur kan man få fred och samtidigt ta hänsyn till behovet av ekonomisk utveckling och respekt för de mänskliga rättigheterna? Vilka vetenskapliga samband finns mellan krig, fattigdom och utveckling? Medverkande: FN:s förre sändebud i Darfur Jan Eliasson, Helena Lindholm-Schulz, professor i freds- och utvecklingsforskning, biståndsarbetaren Eva Ringvall och Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning.


Krisen och jobben
En djup ekonomisk kris utan botten hörde vi för lite mer än ett halvår sedan när varslen inom industrin duggade tätt. Nu ljusnar det igen säger andra, samtidigt som prognoser talar om tolv procents arbetslöshet. Vi ska till Örebro där Atlas Copco sa upp drygt 300 metallarbetare under våren och sedan visstidsanställde ett 40-tal. Danne Bergkvist var en av dem, han går arbetslös sedan början av juni. Reportage av Lars Ekelöf.


17.00 - 17.45

Riksdagen öppnar
Idag öppnar riksdagen för säsongen och statsministern avger sin regeringsförklaring ett år före nästa val. Vad är det Reinfeldt väljer att fokusera på och vad är det han inte alls talar om? Medverkande: Barbro Hedvall, ledarskribent på DN, Widar Andersson, politisk redaktör på Folkbladet i Norrköping och Olof Sjölander, SR:s reporter.


Ny forskningsrapport om stressade unga tjejer
Nu har skolan varit igång i snart en månad och snart är det dags för de första proven och stressen som det innebär. 7 av 10 svenska tjejer är stressade av skolarbetet. Ny forskning visar att massage och mental träning kan hjälpa dem och att omgivningens beteende spelar stor roll för om unga tjejer blir stressade eller inte. Reportage av Hanna Nyberg.


Militant islamism i Bangladesh
De senaste åren har kriget i Afghanistan spillt över ordenligt till Pakistan. Man har också sett en viss radikalisering äga rum bland Indiens 30 miljoner muslimer, med nya grupper som har utfört våldsdåd och terrorattacker. Ytterligare ett land som har drabbats är Bangladesh, eftersom landet har blivit ett tillhåll och samlingspunkt för Al-Qaida-stödda grupperingar. Här kan våldsverkarna jobba relativt ostörda, långt ifrån räckhåll från USA:s " drone"-attacker. Reportage av Ric Wasserman.

Udda prylar
Den som köper begagnade saker på t.ex. Blocket har fått lära sig att det finns en hel del udda saker som folk vill bli av med. Men frågan är vem som vill ha Christer Petterssons gamla stövlar?


Handelsbråk mellan Kina och USA
En handelskonflikt har blossat upp mellan Kina och USA efter att USA:s president Barack Obama i fredags beslutade att införa strafftullar på kinesiska bildäck. Beslutet kom efter påtryckningar från stålarbetarfacket som menar att importen slår ut tusentals jobb i USA. Kina har nu reagerat genom att ta ärendet till världshandelsorganisationen, WTO. Hur allvarlig är konflikten och vad händer om den trappas upp?
Medverkande: Frédéric Cho, kinakännare med fokus på finans.Programledare: Monica Saarinen och Helén Palmqvist Novik
Producenter: Karin Wickström och Lisa Sofia Larsson
karin.wickstrom@sr.se   lisa_sofia.larsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".