1 av 4
Towe Matre
2 av 4
President Barack Obama. Foto: AP Photo/Charlie Neibergall.
3 av 4
Monica Saarinen
4 av 4
Silvio Berlusconi. Foto: Pier Paolo Cito /Scanpix.

Silvio Berlusconi i blåsväder och Barack Obama får Nobels fredspris

16.00-16.45

Obama fredspristagare
Vi ska prata om Barack Obama som mycket oväntat får Nobels fredspris i år. Varför har han gjort sig förtjänt av det, efter mindre än ett år vid makten? Olav Njölstad, forskningschef Nobelkommittén deltar bl a.

Skakigt i Italien
Silvio Berlusconi har hamnat i blåsväder igen. Efter att premiärministerns immunitet hävts av författningsdomstolen kan han inte längre skyddas från åtal. Kan det här bli dödsstöten för Berlusconi eller kommer han att fortsätta odla personkulten kring sig och styra vidare som om ingenting hänt? Vad innebär de här senaste rättsliga turerna för ett redan politiskt skakigt Italien? Kristina Kappelin, frilansjournalist, Rolf Gustavsson, reporter SvD, Eddie Oliva, underhållare, Göran Hägg, docent i litteratur medverkar.

Kokainhandeln i Venezuela
Igår skrev Venezuela och Storbritannien under ett avtal om samarbete mot narkotikahandeln. Och i veckan var Venezuela värd för ett stort FN-möte om drogpolitiken i Latinamerika och Karibien. Samtidigt kommer dock flera rapporter som visar att kokainhandeln som går genom Venezuela stadigt ökar. Hugo Chávez regering försöker nu göra allt för att visa att man tar i med hårdhandskarna mot narkotikasmugglarna. Lotten Collin rapporterar.

17.00-17.45

Obama fredspristagare
Många är förvånade och kritiska till att en sittande president får Nobels fredspris 2009. Hans Blix, fd chef FN:s vapeninspektörer Irak, Anna Ek, Svenska Freds medverkar bl a.

Socialdemokraternas nya kommunikationschef
Vinnare i nästa års val är inte bara de partier som har den bästa politiken, utan också de som bäst beskriver samhällsproblemen på ett sätt som människor tror på och känner igen. Det handlar lika mycket om politik som om kommunikation. Några som satsat hårt på det är moderaterna. Nu har socialdemokraterna också rekryterat en kommunikationschef, som får uppdraget att forma bilden av partiet och partiledaren. Uppdraget går till tidskriften Fokus chefredaktör Karin Pettersson.

Sexköpslagen
Centerpartisten Fredrick Federley vill tillåta sexköp. Han anser att staten inte ska lägga sig i ett avtal mellan två vuxna personer. -Den svenska sexköpslagen har dessutom gjort situationen värre för de prostituerade. De snälla kunderna har lämnat sexhandeln på grund av sexköpslagen och de hänsynslösa männen har blivit kvar, säger Fredrik Federley. Men hans partikamrat Annika Qarlsson, ordförande för Centerkvinnorna är av rakt motsatt åsikt. Hon anser att sexköpslagen ytterligare måste stärkas. 

Jakten på terrorister
För drygt två veckor sen dömdes den svenske medborgaren Oussama Kassir till livstids fängelse för terroristbrott i USA. Han är bara en av över 800 personer i USA som ställts inför rätta på grund av terrormisstankar sen 11:e septemberattackerna 2001. Och jakten på misstänkta terrorister i USA fortsätter med oförminskad styrka. Men frågan är hur rättssäker jakten är och vad myndigheterna lärt sig sen den inleddes på allvar för 8 år sen. Daniel Alling rapporterar.

Programledare: Monica Saarinen och Towe Cho Matre
Producent: Helena Giege och Karin Wickström
helena.giege@sr.se karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".