1 av 4
John Chrispinsson
2 av 4
Märet Öman.
3 av 4
Tom läktare.
4 av 4
Bron i Mostar.

Damfotbollens kris och feldoseringar i vården

16.00-16.45

Diplomatiska relationer
I helgen slöt Armenien och Turkiet ett avtal om att upprätta diplomatiska relationer och öppna gränsen mellan de båda länderna. Idag sa Armeniens president att han kunde tänka sig att fortsätta islossningen mellan de båda grannar genom att gå på en fotbollsmatch i Turkiet senare i veckan. Fredrik Wadström, SR:s Rysslands korrrespondent rapporterar.

Damfotbollen í Sverige är i kris
Fem av sex topplag i damallsvenskan tappar publik och sponsorer och flera klubbar har allvarliga ekonomiska problem. I sista stund lyckades Umeå IK rädda sig ur sin ekonomiska kris. Två kommunala bolag gick in som sponsorer. Men ska kommunerna bidra med pengar till den krisdrabbade damfotbollen? Och varför är det just den tidigare så framgångsrika damfotbollen som drabbas? Britta Åkerlund klubbdirektör Umeå IK, Jonny Hjelm, damfotbollsforskare, Björn Anders Larsson, idrottsekonom och Anette Börjesson sportjournalist och före detta landslagsspelare medverkar.

Le Pen lämnar politiken
En av Europas mer kontroversiella politiker lämnar politiken. Det gäller Jean Marie Le Pen, partiledare för franska Front national som styrt sitt parti sedan 1972. Den drygt åttioårige Le Pen har varit presidentkandidat och sitter i Europaparlamentet men vill nu lämna över till de yngre. Anja Sahlberg rapporterar.

17.00-17.45

Feldoseringar i vården
Ett tre månader gammalt spädbarn ordinerades nyligen en tio gånger för hög dos av ett läkemedel på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Om inte föräldrarna upptäckt misstaget i tid hade barnet kunnat få livshotande skador. Hur vanligt är det med feldosering av läkemedel inom vården? Per-Anders Sunesson, Socialstyrelsens tillsynsavdelning deltar bl a.

Datorberoende
Imorgon öppnar Stadsmissionen i Stockholm en speciell stödverksamhet för 16-25-åriga män som bland annat lider av datorberoende. Gruppen "unga män" söker ofta inte hjälp för sina psykiska problem vilket ofta resulterar i social isolering. Alla som kommer att arbeta vid det nya stödcentret är män. Medverkar gör Jan Löwdin, psykoterapeut på Stadsmissionen och Micke, datorberoende.

Bron i Mostar
Ett av målen i ett krig är objekt med kulturella värden som exempelvis kyrkor och broar. Just nu pågår ett forskningsprojekt på flera platser i Europa där krig och konflikters påverkan på kulturen studeras. Statsvetaren Dzenan Sahovic vid Umeå universitet studerar kulturarvets återuppbyggnad i Bosnien-Hercegovina. Anton Karis har träffat honom.

Vänskapskorruption
Sverige får ständigt högt betyg i de internationella mätningar om korruption som görs. Men är Sveriges tjänstemän så fläckfria som vi tror? Under den senaste månaden har vi kunnat höra om misstänkta läckor inom polisen i samband med helikopterrånet om Skatteverksdirektörer som åtalats för att ha åkt Porsche och om personal på Migrationsverket ska ha tagit emot mutor för att ge falska intyg. Enligt en färsk rapport från SÄPO är det vanligaste hotet mot det demokratiska statsskicket att myndighetsanställda inom exempelvis polis, Skatteverket eller Tullverket frivilligt lämnar ut information till någon de känner. Hanna Nyberg reporter.

Ekonomipriset delas av amerikaner
Ekonomipriset till Alfred Nobels minne går i år till amerikanerna Elinor Ostrom och Oliver Williamson. Båda pristagarna belönas för sina analyser av ekonomisk organisering. Sverker Sörlin, professor KTH deltar.

Programledare: John Chrispinsson och Märet Öman
Producenter: Li Hellström och Eva Brännman
li.hellstrom@sr.se eva.brannman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".