1 av 3
Monica Saarinen
2 av 3
Dubbdäck river upp partiklar. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
3 av 3
Helén Palmqvist Novik

Dubbdäck eller dubbfritt och socialbidragsberoendet

16.00-16.45

Tuffare alkoholpolitik
Svensk alkoholpolitik skärps om oppositionen vinner valet nästa år. Det framgår av en gemensam motion till riksdagen. De rödgröna vill dels skärpa införselkvoterna och höja skatten på alkoläsk och cider. Agneta Lundberg, riksdagsledamot (S) och Jan R Andersson, riksdagsledamot (M) deltar.

Dubbdäckskörning
Räddar dubbdäck liv? Eller medför användandet att människor skadas och dör på grund av lungbesvär snarare än i trafikolyckor? När dubbdäcken rullar mot asfalten frigörs slitagepartiklar, som tränger ner i lungorna och kan medföra lungsjukdomar som astma och KOL. Alternativet till dubbdäck är dubbfria vinterdäck, som ger sämre grepp på våt is. Regeringen vill ge kommuner rätt att förbjuda dubbdäckskörning på hårt utsatta vägar. De vill också minska tiden då dubbdäck är tillåtet med två veckor om året. Niklas Stavegård, Motormännen, Jacob Lagerkrantz, Gröna Bilister, Anders Roth, Trafikkontoret Göteborgs Stad och Jan Ahlbom miljöingenjör medverkar.

Ränderna går aldrig ur
För elva år sen tog Agnes Hellström studenten från Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket. Nu släpps hennes debutroman "Ränderna går aldrig ur" som utspelar sig innanför väggarna på Sveriges största internatskola. Åsa Secher åkte till Sigtuna tillsammans med Agnes för att prata om boken, om klasskillnader och hur det är att gå på internatskola.

17.00-17.45

Socialbidragsberoendet
Lilla Skinnskatteberg med sina 4 700 invånare får drygt tre miljoner extra i statsbidrag för nästa år och nästan två av dem går direkt till ökade kostnader för försörjningsstöd. Det första halvåret i år ökade utbetalningarna med hela 69% jämfört med förra året. Vår reporter Katarina Gunnarsson besökte Skinnskatteberg och pratade med ortsbefolkningen om den den höga andelen socialbidragstagare. Sven-Otto Littorin, arbetsmarknadsminister (M) och Sven-Erik Österberg, gruppledare och arbetsmarknadspolitisk person (S) medverkar i samtal om exemplet Skinnskatteberg.

Upphävd IPRED-dom
Alldeles nyss kom rapporter om att hovrätten kör över tingsrätten i det första fildelningsfallet enligt IPRED-lagen. Ljudboksförlagen vill att operatören ePhone lämnar ut information om vilka som olagligt lagt ut 27 av deras ljudböcker på en server. Men hovrätten har nu beslutat att det inte måste ske. Vi frågar oss vad detta har för betydelse för den fortsatta kampen mellan olika intressen i fildelningsfrågan? I studion har vi med oss två av dessa intressen. Det ena representeras av Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Det andra av Kristina Ahlinder, direktör på Förläggarföreningen.

Kan microkrediter utrota fattigdomen?
På lördag är det den internationella dagen för fattigdomsbekämpning. Samtidigt som traditionellt bistånd ifrågasätts allt mer, blir det allt vanligare med så kallade microlån. Microlån blev ett etablerat begrepp när bankmannen Muhammad Yunus från Bangladesh fick Nobels fredspris 2006, för att ha grundat microkreditskonceptet. På vilket sätt kan microlån hjälpa människor ur fattigdom? Varför är det effektivare än vanligt bistånd? Samtal med Sara Belfrage, socialanalytiker Microfinanshuset, som nyss är hemkommen från Ghana där hon utvärderat effekterna av microlån.

Företagskuvös i Asien
Världens nya ekonomiska maktcentrum ligger i Asien. Kina och Japan är två av världens största ekonomier. Kina kommer om några år att vara störst. Om svenska företag ska kunna fortsätta att växa är det i Asien det ska ske. Men det är inte lätt för ett litet svenskt företag att komma in i den asiatiska marknadskulturen. Vi ska till Japan och Kina, där det statliga svenska Exportrådet driver ett slags företagskuvöser, där svenska företag får hjälp att snabbstarta på de asiatiska jättemarknaderna. Staffan Sonning rapporterar.

Programledare: Monica Saarinen och Helén Palmqvist-Novik
Producenter: Olof Sjölander och Lisa-Sofia Larsson
olof.sjolander@sr.se lisa_sofia.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".