Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Sverigedemokraterna, niqab och mannen utan minne

Publicerat fredag 16 oktober 2009 kl 09.00
1 av 2
Pia Fridén
2 av 2
Towe Matre

16.00 - 16.45

Goldstones rapport om Gaza
Gazakriget varade i 22 dagar i vintras. För ett par timmar sedan röstade FN:s människorättsråd för att stödja den så kallade Goldstonerapporten som konstaterar att båda sidor begick övergrepp under kriget. Hör Sveriges Radios mellanösternkorrespondent  Cecilia Uddén.

Sverigedemokraterna
Påverkar Sverigedemokraterna svensk politik - trots att de ännu inte är inröstade i rikdsdagen? Partiet håller nu i helgen sina landsdagar. Program och argument ska vässas med sikte på att komma in i riksdagen nästa år. Vid förra valet blev Sverigedemokraterna invalt i hälften av landets kommuner. Har deras retorik färgat av sig på de övriga partiernas politik? Medverkande Jimmy Åkesson, partiordförande (SD), Heidi Avellan, politisk chefredaktör Sydsvenskan, Göran Greider, chefredaktör Dalademokraten, Tomas Buch Andersen, journalist och Skandinavienexpert för programmet Orientering vid Danmarks Radio, Anders Widfeldt, statsvetare.

EU:s nye president
Vem ska få jobbet som EU:s nye president? Frågan skulle ha avgjorts på EU:s toppmöte i slutet av oktober men skjuts nu fram tills man vet säkert om och när EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget, träder i kraft. EU-länderna är djupt splittrade i frågan både om vem som ska få jobbet och vad den nye EU-presidenten ska ha för artbetsuppgifter. Nu växer kritiken mot den person som bland andra Frankrike, Storbritannien och Italien för fram som huvudkandidat till den nya posten: Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair. Reportage av Susanne Palme.

17.00 - 17.45

Världshungerdagen
FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) vill uppmärksamma oss på matbristen och svälten i världen genom att utropa den här dagen till Världshungerdagen. I finanskrisens spår har svälten ökat och idag räknar FAO med att ungefär en miljard människor hungrar. Särskilt svårt har de det som bor i Östafrika. Medverkande Lennart Reinius, Östafrikachef på Rädda barnen i Nairobi, Anders Bolling, journalist och författare och Louise Karlberg, forskare Stockholm Enviroment Institute, SEI, forskar om klimatförändringarnas påverkan på livsmedels- och vattenförsörjning.

Niqab
Vad är det som får en ung svensk kvinna från Växjö att frivilligt välja den strängaste tolkningen av Islam? 24-åriga Alia Khalifa blev på bara några veckor rikskändis sedan hon DO-anmält sin skola efter att den förbjudit heltäckande slöja, niqab. "Det går inte att undervisa om man inte ser ansiktet", sa rektorn. "Rasism", sa Alia. Vilken bedömning DO gör får vi veta först i december. Vi blev nyfikna på Alia och hennes övertygelse och åkte till Rinkeby för att försöka få oss en titt bakom skynket. Reporter Marie Nilsson Boij.

Det finns en egyptisk niqabdebatt också. Här Cecilia Uddén, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent.

Italiens asylpolitik
Berlusconis regering i Italien har sedan i våras fått hård kritik från omvärlden för att den direktavvisar båtar med afrikaner till Libyen, utan att ge dem en chans att söka asyl. EU-kommissionen i Bryssel har velat få en förklaring och FN:s flyktingorgan UNHCR tycker att det italienska systemet kring invandrare är omänskligt. Italien har också infört en lag som gör den invandrare som inte har uppehållstillstånd automatiskt till kriminell och därmed kan hållas instängd i fängelse upp till sex månader. Vår utsända Alice Petrén har besökt interneringsplatse Ponte Galeria utanför Rom. Dit kommer personer som ska skickas tillbaka till sina hemländer. Och de är enligt Italien nu kriminella.

Mannen utan minne
För några veckor sedan hittades en man utan minne utanför polishuset i Malmö. Han hade drabbats av ett mindre slaganfall och har inga minnen av sitt liv före den 16 september i år. Nu jobbar polisen för att ta reda på vem den identitetslöse mannen är. Men hur kan man helt förlora sitt minne? Medverkar gör Lars-Håkan Lindholm Malmöpolisen, och Lars Nyberg professor i neurovetenskap.

Programledare: Pia Fridén och
Towe Matre

Producenter: Magnus Westberg
och Marie Nilsson Boij

magnus.westberg@sr.se
marie.nilsson-boij@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".