1 av 6
2 av 6
Monica Saarinen
3 av 6
Märet Öman.
4 av 6
Torget i centrala Gjumri, Armeniens näst största stad, bara några mil från turkiska Kars på andra sidan den stängda gränsen. Foto: Fredrik Wadström / SR
5 av 6
Gravid eller sjuk? Foto: Hasse Holmberg / Scanpix
6 av 6
The Beatles- numera i Sveriges riksdag. Foto: Scanpix arkiv

Sjukersättning och graviditet

16.00-16.45

Medierna och Sverigedemokratena
Sverigedemokraterna avslutade sina landsdagar i helgen och i samband med de har partiet synts flitigt i medierna och det har inte varit helt okontroversiellt. Aftonbladet publicerar idag en debattartikel av Sverigedemokraterns partiledare Jimmie Åkesson; det är en publicering som bland annat har kritiserats för hets mot folkgrupp. Med i studion har vi Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet och Peter Wolodarski, ledarskribent på Dagens Nyheter.

Sjukersättning och graviditet
Många gravida som blivit sjuka har nekats ersättning av försäkringskassan. Att vara gravid är inte en sjukdom har varit försäkringskassans ståndpunkt, men flera av de gravida som nekades ersättning fick rätt i länsrätten. Och nu stämmer diskrimineringsombudsmannen försäkringskassan för diskriminering av gravida. Får man var sjuk och gravid? Vem bestämmer när graviditetskrämpor blir sjukdom? Medverkande är Kristin Jonsson, busschaufför som nekades sjukpenning, Evangelina Moraiti, gynekolog, Katri Linna, DO och Gunnar Axén, moderat ordförande i socilförsäkringsutskottet.

Utrotningshotade lövträd
Många av de lövträd som just nu fäller sina blad kommer aldrig att få några nya löv, för till våren kommer träden att vara döda. Framförallt är det asken som just nu härjas av en dödlig sjukdom, och inom ett par år kan 80 procent av de svenska askarna vara borta. Men även almen är hårt drabbad av sjukdom. Studio ett har besökt något som skulle kunna beskrivas som en träd-kyrkogård. Reportage av Sven Börjesson.

17.00-17.45

Sexualundervisning i skolan får kritik
RFSU, riksförbundet för sexuell upplysning, får idag hård kritik från konservativt håll. Organisationen står för en extremliberal sexualmoral som står allt för långt från medelsvenssons. Därför hör den inte hemma i den svenska grundskolan. Debatt mellan Roland Poirier Martinsson, chef för Timbros medieinstitut och Luis Lineo, sexualupplysare på RFSU.

Turkiet och Armenien har börjat närma sig varandra
I södra Kaukasus råder just nu en nervös stämning, och både förhoppningar och ilska, över att arvfienderna Turkiet och Armenien har börjat närma sig varandra. Spelet kring den stängda turkisk-armeniska gränsen kan på sikt rita om hela den politiska kartan i regionen. Studio Ett har besökt nordvästra Armenien, där avstånden är kortare till turkiska städer på andra sidan gränsen, än till den armeniska huvudstaden Jerevan. Reportage av Fredrik Wadström.

Påstått valfusk i Afghanistan
För några timmar sedan kom ett avgörande utslag om det omstridda presidentvalet i Afghanistan som anklagats för ett omfattande valfusk. Det är den FN-stödda så kallade Valklagomålskommissionen som meddelar att det "var ett utbrett valfusk" när den väststödde Hamid Karzai vann valet i augusti. Vi hör Torbjörn Pettersson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén och Nils Horner, Sveriges Radios korrespondent i Asien.

Läxhjälpsverksamhet
En av förklaringarna till försämrade skolresultat för svenska skolbarn är den allt vanligare förekomsten av eget arbete i skolan. Det konstaterade Skolverket i en stor rapport. Men många barn behöver mer handledning, och inte minst hjälp med läxorna. Och när varken mamma, pappa eller skolan kan hjälpa barnen kliver andra in och hjälper till. Röda Korset erbjuder läxhjälp, även företaget My Academy säljer tjänsten. Reportage av Åsa Secher.

Beatles i riksdagen
Beatles gör inträde i den svenska riksdagen. I fredags bildades Swedish Parliament Beatles Society - riksdagens Beatlessällskap.
Är det det här som svenska riksdagsledmöter ska ägna sig åt? Vi hör en av intiativtagarna, Eva Flyborg, rikdsdagsledamot för Folkpartiet, svara på detta.

Programledare:
Monica Saarinen och
Märet Öman

Producenter:
Karin Wickström
och
Eva Brännman
karin.wickstrom@sr.se eva.brannman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".