Foto: Scanpix.

Förpackningar, ska skolan förstatligas? Fildelning och om rap-artister i Gaza

16.00-16.45

Situationen i Zimbabwe oroar
Zimbabwe befinner sig i sin värsta politiska kris sedan samlingsregeringen bildades för drygt ett år sen. Premiärminister Tsvangirai har beslutat att avstå från möten med regeringen men vill inte upplösa samarbetsregeringen helt. Christina Weibull, förste ambassadsekreterare på Zimbabwes ambassad, berättar om det osäkra läget.

Varje år förbrukar vi över en halv miljon ton förpackningar
Svensk förpackningsindustri är världsledande och specialanpassade förpackningar återfinns kring så gott som allt som vi förbrukar. Men behöver vi en kork på grädden? Eller en plaststrumpa kring gurkan? I Studio Ett diskuterar vi om användningen av förpackningar kan minska och hur förpackningarna kommer att utvecklas i framtiden. Vi sänder från Svenska Mässan i Göteborg, där norra Europas största förpackningsmässa pågår. Medverkar gör Ulrike Rahe, professor i industridesign på Chalmers, Anders Sörås, VD för intresseföreningen Packforsk, Mattias Hagberg, författare till boken "Skräp" och Louise Ekström, Sveriges Konsumenter.

Särskild avgift finansierar vindkraftverks byggen
Runt om i landet byggs det upp nya vindkraftverk, men det kostar pengar att bygga och därför tas en särskild avgift ut för att finansiera utbyggnaden, det handlar om flera miljarder kronor årligen som svenska elkonsumenter får betala. Men nu ifrågasätts det stödet. Björn Karlsson professor i energisystem anser att stödet inte behövs. Studio ett har besökt en kulle utanför Värnamo där det snart ska resas två vindkraftverk. Reportage av Sven Börjesson.

17.00-17.45

Folkpartiet vill att skolan ska förstatligas
Folkpartiet vill som enda alliansparti att skolan återigen ska förstatligas med argumentet att alla barn har rätt till en likvärdig utbildning, men även för att höja läraryrkets status. Hör Folkpartiets partiledare Jan Björklund i debatt med Centerpartiets talesperson i skolfrågor Sofia Larsen.

Rap-artister i Gaza
De senaste månaderna har det pågått dramatiska och ibland blodiga uppgörelser i Gaza, mellan Hamas och ultrakonservativa islamister som kritiserar Hamas för att vara alltför liberala. Det samtidigt som omvärlden stämplat Hamas som terrorister och fördömer deras "islamisering" av Gaza. Men samtidigt som Hamas slits mellan kraven på en striktare islamism och mellan att övertyga omvärlden om att de är en moderat rörelse fortsätter livet som vanligt inne i Gaza, också för alla de som inte alls passar in i Hamas ramar, som till exempel rap-artisterna. Reportage av Cecilia Uddén.

Svininfluensan i Norge
Natten till idag avled ännu en person i Norge på grund av svininfluensan. Antalet dödsfall i vårt grannland är nu uppe i totalt 8 personer pga svininfluensan. På norska folkhälsoinstitutet stiger nu oron , då influensafallen ökar och även sprider sig till personer utanför riskgrupperna. Samtidigt visar en ny undersökning att 64 procent av befolkningen inte vill vaccinera sig.
Björn Ivarsen, överläkare på Norska folkhälsoinstitutet och Tonje Grimstad, reporter på Norska NRK medverkar.

Piratpartiet
I valet till EU-parlamentet fick Piratpartiet 7.1 procent och firade stora triumfer. Nu laddar partiet för valet till riksdagen och landets kommuner nästa höst. I den här veckan håller partiet ett extra årsmöte - på internet - men det är inte riktigt samma luft under vingarna som i våras. När riksdagen förra veckan fattade beslut om FRA-lagen var protesterna betydligt mindre än tidigare. Reportage av Pontus Mattsson.

Fildelare
Ska fildelare kunna stängas av från Internet utan att en föregående domstolprövning? Det är stridsfrågan när förhandlingarna nu återupptas om EU:s omstridda så kallade telekompaket. Fem svenska europaparlamentariker sitter med i Europaparlamentets förhandlingsdelegation som möts ikväll i Strasbourg - och alla, utom moderaternas Gunnar Hökmark, vill hålla fast vid det ändringsförslag som föreskriver en domstolsprövning. Men är det här egentligen en fråga som EU ska lägga sig i? Susanne Palme, SR:medarbetare medverkar.

Programledare: Ami Hedenborg och Hanna Nyberg
Producenter: Anders Diamanat och Lisa Sofia Larsson
anders.diamant@sr.se
lisa_sofia.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".