1 av 4
Anders Holmberg
2 av 4
Towe Matre
3 av 4
4 av 4
Etienne Kanyandekwe, på den rwandiska regeringens repatrieringsläger i Rwanda.

Kyrkomötet och ja till Saabs låneansökan

16.00-16.45

PKK-soldater
Vi börjar med de 8 kurdiska PKK-soldater som frivilligt överlämnat sig till turkiska myndigheter. Är kurdfrågan på väg mot en fredlig lösning? Evin Cetin, politisk rådgivare (S) i Södertälje kommun deltar.

Samkönade äktenskap
Kyrkomötet väntas fatta ett historiskt beslut denna vecka. Det blir troligen ja till samkönade äktenskap. Men kyrkan är splittrad i frågan. Vilka konsekvenser får det?
Och vad betyder beslutet för svenska kyrkans roll i förhållande till andra kristna samfund i världen? Eva Brunne, tillträdande biskop, Lars Gårdfelt, präst, Elisabet Sandlund, chefredaktör Dagen medverkar bl a.

Ljudbilar
Att våra bilar i framtiden kommer att drivas med annat än traditionella motorer ställer stora krav på framtidens biltillverkare. En elbil ger ifrån sig minimalt med ljud när de kör. Efter påtryckningar från synskadades organisationer diskuteras nu krav på artificiella motorljud i Japan där det nu finns rena elbilar på marknanden. I Sverige är det främst hybridbilar som säljs och trots att det rullar tusentals bilar av den sorten här är arbetet med att ta fram varningsljud eftersatt. Reportage av Hanna Nyberg.

17.00-17.45

Ja till Saablån
Saab Automobile får låna fyra miljarder kronor av Europeiska investeringsbanken enligt ett beslut i bankens styrelse på onsdagen. Stefan Winiger, SR:s korrespondent i Bryssel, Martin Sköld, bilanalytiker Handelshögskolan medverkar bl a.

Världens äldsta träd
En minst 9500 år gammal gran har hittats på Sonfjället i Härjedalen. Den har döpts till Old Rasmus och är ett av världens äldsta träd. Vad krävs för att ett träd ska bli så gammalt och vad betyder upptäckten för forskningen? Medverkar gör Lisa Öberg, den biolog och naturbiolog som hittade trädet.

TBC i världen
Varje år dör 1,7 miljoner människor världen över i tuberkulos, TBC. Nu frågar sig organisationen Läkare utan gränser varför det bara har tagit ett år att ta fram ett vaccin mot svininfluensan medan mediciner som används mot TBC är 50 år gamla. I en ny rapport har Läkare utan gränser granskat hur mycket Sverige avsätter för TBC-forskning och vad som krävs för att förhindra att sjukdomen sprids ytterligare. Samtal med PehrOlov Pehrson som är infektionsläkare på Läkare utan gränser och författare till rapporten.

Kongos mineraler
Vi ska till östra Kongo och till den konflikt som har hållts vid liv under de 15 år som har gått sen folkmordet i Rwanda ägde rum. För ända sen dess har rwandiska huturebeller många av dem ansvariga för folkmordet på en miljon tutsier och moderata hutuer levt i östra Kongo. Rebellerna är kvar i skogarna också för att de expolaterar Kongos mineraler. De har gjort flera försök att driva ut huturebellerna och förmå dem att återvända till Rwanda och efter den senaste militäroperationen så har en del av dem också gjort det. De befinner sig nu i ett läger i Rwanda för att få hjälp att återanpassa sig till ett civilt liv. Vår Afrikakorrespondent Margareta Svensson har träffat en av dem.

Kameraövervakning
Det ska handla om en snabbt växande bransch nämligen övervakning med kameror. Vi ska till Ludvika där fiberkablar från hela landet löper in till en central där man styr det senaste i branschen nämligen talande kameror. Men resan till Ludvika börjar i stadsdelen Vivalla i Örebro. Där vid en skolgård arbetar Sven Hallberg med att byta ut 38 krossade fönsterrutor. Lars Ekelöf reporter.

Programledare: Anders Holmberg och Towe Cho Matre
Producenter: Li hellström och Helena Giege
li.helsstrom@sr.se helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".