Stroke - och vägen tillbaka

Varje år drabbas omkring 30 000 svenskar av stroke och det är den vanligaste orsaken till psykiska och fysiska funktionshinder hos kvinnor över 45 år och hos män över 50. Men möjligheten att ta sig tillbaka till ett någolunda normalt liv skiljer sig mycket beroende på var i landet du bor och på om det råkar finnas en entusiastisk eldsjäl i ditt landsting. Nyligen presenterade socialstyrelsen nya riktlinjer för hur rehabiliteringen av strokepatienter ska gå till, men trots det saknas den rehabilitering som socialstyrelsen förslår i stort sett i hela landet. Undantaget är Västerbotten, där vårdtiderna kortats med hjälp av hemrehabilitering.
Medverkar gör Anna Bråndal, sjukgymnast vid Strokecentrum Universitetsjukhuset i Umeå, Sune Rydén, Strokeföreningen i Västerbotten, Per Wester, strokeforskare och Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor i rehabiliteringsmedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".