1 av 13
Kvinnorna och barnen fyller sina plastdunkar med vatten vid den hembyggda brunnen som de byggt själva utan regeringens hjälp. Foto: Paul Stephens/SR.
2 av 13
Kvinnorna ägnar större delen av dagen åt att hämta vatten. De stora hattarna skyddar dem mot den starka solen. Foto: Paul Stephens/SR.
3 av 13
Byn Hijara ligger fyra timmar från närmaste stad och stenhusen klättrar på sluttningarna. Hit kom vattnet för några månader sen, tidigare fick kvinnorna gå över en mil för att hämta vatten varje dag. Foto: Paul Stephens/SR.
4 av 13
Att hämta vatten är kvinnors och barns syssla i Jemen, ett tungt och slitsamt arbete. Foto: Paul Stephens/SR.
5 av 13
Hijara ligger sydväst om huvudstaden Sana'a, i Dhamar-regionen. Jämfört med resten av landet är landskapet grönt och bördigt. Foto: Paul Stephens/SR.
6 av 13
Lawa sitter och väntar på sin tur under kranen för att tvätta familjens kläder rena. Foto: Paul Stephens/SR.
7 av 13
I Hijara går ingen av barnen i skolan, det är för långt att gå och för mycket arbete på hemmaplan. Foto: Paul Stephens/SR.
8 av 13
I närmaste staden Qubatl fylls khatmarknaden med försäljare på eftermiddagarna. Majoriteten av jemeniterna tuggar khat, en drog som ger ökad koncentrationsförmåga och dämpar hungern. Foto: Paul Stephens/SR.
9 av 13
Khatbladen växer på långa kvistar som binds samman till ett ris. Khatbusken är den viktigaste orsaken till Jemens akuta vattenkris. Busken slukar 30% av landets vattenreserver. Foto: Paul Stephens/SR.
10 av 13
Försäljarna kommer långväga ifrån de omkringliggande byarna för att sälja sina khatkvistar. Foto: Paul Stephens/SR.
11 av 13
Köparna är ofta kinkiga och provar runt på marknaden för att hitta den bästa varan. Khatodlingen är en viktig del av Jemens ekonomi och dess betydelse har ökat sedan regeringen förbjudit import av khat från Somalia. Foto: Paul Stephens/SR.
12 av 13
Franska Röda Korsets/Halvmånens ingenjör Saad al-Wahibi och projektledaren Nabil al-Khawila inspekterar den nybyggda vattenreservoaren. Foto: Paul Stephens/SR.
13 av 13
Sveriges Radios reporter Lotten Collin intervjuar barnen i byn Hijara om vattnets betydelse för invånarna. Foto: Paul Stephens/SR.

Världsvattendagen

Idag uppmärksammas på många håll i världen världsvattendagen, särskilt i mellanöstern där vattenbristen är ett akut problem i hela regionen. I Jemen, som är allra värst drabbat i mellanöstern, beräknas huvudstaden Sana'a stå helt utan vatten om 5 år. Och trots det används en tredjedel av vattnet till att odla den narkotiska drogen khat. Lotten Collin gav sig ut på vindlande bergsvägar i södra Jemen. 17-timmen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista