Chatt med programledarna Anders och Monica

Direkt efter Studio Ett torsdag 29 april kunde du chatta med Studio Etts ena programledarpar Anders Holmberg och Monica Saarinen.

Vad tycker du om deras samarbete i programledarrollen? Kompletterar de varandra, eller blir det bara rörigt? Ställs rätt frågor? Kanske är du nyfiken på vad Monica helst gör när hon inte sitter i studion, eller om Anders har ett bra filmtips på lager?

moderator:Nu börjar chatten med Anders och Monica. Ställ din fråga nu!
Jonatan:Hej. Tack för ett bra program. Kommer ni kommande veckor nu när oppositionen presenterar gemensam politik att satsa på att kritiskt granska dess effekter på motsvarande skickliga sätt som ni granskat regeringens för exempelvis hanteringen av sjukförsäkringsreformen? Jag har tilltro till er förmåga att vara oberoende journalister och hoppas att ni hjälper till att ställa dessa alternativ mot varandra på ett tydligt och journalistiskt ärligt sätt inför valet.
Monica Saarinen:Hej Jonatan, vad roligt att du lyssnar på oss. Vi följer självklart politiken med stort intresse. Valrörelsen är ju faktiskt redan igång. Vi gör såklart vårt bästa för att granska alla politiska alternativ. Skriv gärna på vår kommenteringsfunktion om du tycker att vi lyckas eller inte.
Jonas:Vad lyssnar ni på i radioapparaten förutom Eko, P1 Morgon etc? Nya Studio ett är fö mkt lyckat, grattis till det.
Anders Holmberg:Hej Jonas. Tack, det var roligt att höra att du gillar nyordningen. Vi gillar den mycket själva. När jag inte jobbar rullar mest P1, är jag rädd. Där är jag allätare. Som du misstänkt blir det mycket nyheter. Men en personlig favorit är Lantz.
Niklas:Hej tycker ni sköter er bra! Min fråga är vilken partiledare tycker ni är skickligast i radion, det skiljer ju sig lite från tv mediet tex. Vem kommer mest till sin rätt i radion enligt er allstå. mvh Nicke
Monica Saarinen:Oj, det var en svår fråga. Det beror på vad man menar med skickligast. Den som är duktigast på att slingra sig utan att det märks eller den som är bäst på att faktiskt svara. Jag får nog passa och säga att det får ni lyssnare själva bedöma.
Jens:Har ni lite good cop-bad cop tänk när ni intervjuar gäster?
Anders Holmberg:Hej Jens. Nä. Det där har vi skämtat om ibland, men så tänker vi faktiskt inte alls. Snarare utgår vi från olika frågor som vi vill ha svar på och försöker båda två så mycket som möjligt få det.
Bo:Jag tycker ni ofta driver kampanjjournalistik där endast en åsikt är OK. Det kan gälla SD, fallet med Johan Liljeqvist eller debatten om hurvida bönder sköter sina djur dåligt. Varför låter ni ofta inte fler åsikter komma fram i ett ämne?
Monica Saarinen:Jag håller inte med. Vi bedriver inte kampanjjournalistik. Hela vår livsluft är ju att bryta åsikter mot varandra. Det är det som är det intressanta att höra olika åsikter och infallsvinklar på saker.
åke mezan:Det är oerhört intressant att lyssna på er!! Varför?? Jo, ni ställer just de kritiska frågor som man själv skulle vilja ställa till ALLA, oberoende om det är en makthavare eller en "förorättad"! I nästan alla andra sammanhang så är det sååå tydligt att journalisten/intervjuaren bara vill bekräfta ett speciellt resultat. Jag förstår att det kan vara svårt för er att svara; men varför domineras journalistiken så ofta inte av ett genuint kritiskt granskande? Lycka till i fortsättningen!
Anders Holmberg:Hej Åke. Och tack för beröm. Man rodnar. Men jag håller inte riktigt med dig. Jag tycker själv att journalistiken är full av imponerande kolleger som ofta hittar precis rätt frågor.
wilhelm:Anser ni det vara ett problem att programledare på SR och SVT har sådan tydlig vänsterprägel? Rapport är nästan skrattretande, Aktuellt är något bättre. En skattesänkning beskrivs t.ex. alltid som att folk får pengar från staten snarare än att de får behålla sina egna.
Monica Saarinen:Det vore absolut ett problem om programledarna hade vänsterprägel, eftersom vi inte ska ta ställning i programmen. Nu tycker jag inte att det är så.
Britt Nygård-Sa:Samarbetet är nog ok, men jag skulle vilja ha mer kunskap. Idag intervjuades en ung man "M" om sin sjukskrivning etc. Jag hörde att han nämnde att han hade Reumatiod artrit. Det är komplicedrat och varför hade han inte fått kvalificerad hjälp med det? Jag saknade den bakgrunden. Finns inte sjukpension 50% ex.? Ni måste jobba på mer kvalificerade frågor.Ett annat exempel: I morse handlade det om en kvinna som hade varit sjukskriven i drygt 3 år. Det verkar inte klokt att låtsas att man kan komma tillbaka till samma arbete.Sådana här inslag gör att jag bara känner mig mer frustrerad över syftet med många intervjuer.
Monica Saarinen:Kunskap är aldrig fel! Håller helt med.
Ola:Hej! Tack för ert toppenjobb som programledare! Händer det att det blir lite fight mellan er och Camilla och Jörgen om vem som gör det bästa programmet?
Anders Holmberg:Hej Ola. Vad kul att du gillar det vi gör. Jag tror på en hälsosam konkurrens och den tror jag finns där. Men vi känner varandra väldigt väl allihop och någon "fight" har hittills aldrig uppstått. Jag har den djupaste respekt för Jörgens och Camillas yrkeskunnande och måste helt ärligt säga att jag känner mig stolt och glad över att tillhöra samma redaktion som de.
Peter:Hur hinner ni läsa in er på så mycket varje dag?!
Monica Saarinen:För det första så är vi antagligen lite allmänbildade. Har man jobbat i några år så har man ju någorlunda koll. För det andra övar man nog upp en förmåga att snabbt ta till sig och förstå problem. Och sen har vi också hjälp av kollegor bakom kulisserna som tar reda på saker och hjälper oss att ta fram gäster och skriva manus. Vi gör inte precis allt själva.
Sara:Varför bjuder ni in kommentatorer från tidningarna, typ Wolodarwski? Varför duger inte SR:s gedigna expertkompetens?
Monica Saarinen:Vi bjuder in ledarskribenter och andra för att dom ofta tagit ställning på ett tydligt sätt. Vi brukar då bjuda in flera med olika åsikter för en debatt t.ex. Ibland när vi vill ha en kompeten analys av något använder vi våra duktiga journalister på Ekot; som Inger Arenander och Christer Hillbom.
UK:Hej! Kan ni inte se till att Lantz slutar med sitt program. Jag lyssnar enbart på P1, men hennes program klarar jag inte av, då stänger jag av radion.
Anders Holmberg:Hej UK. Vet inte om du såg det, men jag skrev just att till mina personliga favoriter hör Annika Lantz, som jag tycker är både hyperintelligent och vansinnigt rolig. Men alla tycker olika och det är väl bra så. Fast just av mig får du inget stöd för att flytta på Lantz. :)
pete andersen:Hej Jag har absolut ingen fråga men vill tacka för ert fantastiska rapporterande - Monica Saarinen, Anders Holmberg och Lasse Johansson - ni gör livet värt att leva!! (åtminstone tidiga morgnar.) TACK från Malmö Pete
Monica Saarinen:Men oj vad gulligt. Tack snälla du.
Åsa:Vilket är ert pinsammaste minne från en sändning? :)
Anders Holmberg:Hej Åsa. Tja. Jag skulle verkligen vilja bjuda på något smaskigt här, men tyvärr...jag minns inget som går till historien, direkt. Det enda jag kommer på var från min tid på P1-morgon, när jag vid en överlämning till ett annat program sa att jag skulle skicka "stafitt-pinnen" vidare. Du ser. Inget man viker sig dubbel av direkt...
Anders:Vem vore drömgästen?
Anders Holmberg:Hej Anders. Svårt att peka ut bara en. Måste jag det? Nä. Det går inte. Här kommer en liten grupp: Obama, företrädaren George W Bush, Nordkoreas Kim Jong Il, Irans Ahmadinejad, Bill Gates. Där har du några. Oj, vad många amerikaner det blev. Zlatan vore kul också. Eller ännu hellre Leo Messi.
Oscar:Monica: Du ska visst sköta partiledardebatterna? Vilken partiledare tycker du är svårast att ha att göra med? o vem är trevligast?
Monica Saarinen:Ja, jag ska leda utfrågningarna och debatterna tillsammans med Tomas Ramberg. Jag tycker inte att dom är så svåra att ha att göra med, däremot är det en utmaning att intervjua dom alla. Nu är det ju så mycket som står på spel. Det verkar bli en hetsig valrörelse, så det blir en utmaning.
Anders:...och drömscoopet!?
Anders Holmberg:"Därför stod jag på oljeindustrins lönelista" berättar Maria Wetterstrand. :) Nä. Vi jobbar ju inte riktigt med den typen av journalistik där särdeles många scoop vaskas fram.
Krisghataren:Enligt Amnesty utövas det inte mindre tortyr i Bagram-fängelset i Afghanistan än i Guantanamo. Jag har aldrig hört er tala om det. Är det ointressant?
Monica Saarinen:Absolut inte ointressant. Tvärtom.
yasmine:Det vore väldigt kul att höra/se er i tuffa valutfrågningar i TV. Har ni några funderingar på det?
Monica Saarinen:Nä, där är det ett annan gäng som sköter utfrågningarna. Däremot brukar vi ha web-tv - om det kan vara nåt.
Tomas:Konstig fråga kanske: Har ni något tips på bra lunchställe kring Radiohuset?
Monica Saarinen:Ledsen, kan inte göra reklam för något ställe. Brukar ha egen lunch med mig.
Johan:Nå Anders, har du något filmtips? ;)
Anders Holmberg:Njaää, det där var möjligen tänkt som ett hån av mig. Jag har tre rätt små barn och hinner aldrig iväg på bio. Men jag gillar allt som Sean Penn gör. Och filmen "Closer"...hette den så? Med Julia Roberts, den är väl typ 100 år gammal, men bra ändå.
amir:varför bjuder inte vanliga iranier och dem ska prata om iran situation ,altså vanliga iranier som engaera sig i iran frågor.
Monica Saarinen:Det gör vi visst ibland.
Astrid:Vad hände med vulkanaskan? Försvann den?
Monica Saarinen:Nä, den kom väl tillbaks igår. Men jag antar att du menar vårt intresse för vulkanaskan. Det har svalnat. Helt riktigt.
christian:Jag gillar er teknik att hela tiden ställa om samma fråga om ni inte fått ett svar på den. Det är den "slingrande" som till slut blir blottställd, inte journalisten även om jag kan förstå att det är svår på en begränsad sändningstid. Fortsätt så!
Anders Holmberg:Tack Christian. Du är alltför vänlig. Ja, det är inte helt ovanligt att vi faktiskt ställer en fråga och hör att vi inte får något svar på den. Det är en fin avvägning hur många gånger man sen kan hålla på och tjata utan att trötta ut både lyssnarna och sig själv.
Astrid:Hej! Tack för toppenprogram! Vem gör vad inför sändningen, och hur mycket jobbar ni egentligen? Ni sänder ju "bara" varannan dag...
Monica Saarinen:Tack! Kul att du gillar programmet. Vi jobbar faktiskt även dom dagar när vi inte sänder. Då brukar vi läsa på och hitta på ämnen som vi tror skulle vara intressanta. Då delar vi upp ämnena mellan oss, och sen på sändningsdagen breafar vi varandra om vad som är det viktigaste och mest intressanta.
Niklas:Jag tycker det vore intressant om Studio 1 även tog upp problemet med alla "vanliga" polisärenden, som läggs ned utan att åtal väcks pga att "brott kan ej styrkas, uppsåt saknas". Den tilltalade kallas till förhör och kan ljuga förhörsledaren full utan att några uppgifter kontrolleras med nämnt resultat. Ber man att såsom målsägande få tillgång till förhörsprotollet är detta skyddat av sekretess. Om polisens beslut överklagas till åklagarkammaren fattar åklagaren beslut på tillgängligt material men han meddelar i sitt beslut uppgifter som polisen sekretessbelagt och som målsäganden inte haft möjlighet att bemöta. Skulle ni kunna tänka er att göra ett reportage om detta, sannolikt omfattande problem, så uppenbart till nackdel för målsäganden?
Anders Holmberg:Hej Niklas. Det är inte jag personligen som avgör vilka reportage som ska göras och inte, därför törs jag inte lova något. Men rent generellt är polisen en av de viktigaste yrkesgrupperna för oss att granska, på grund av deras våldsmonopol.
Kenneth:Det har varit omöjligt att få fram kommentarerna av inslagen.
moderator:Hej Kenneth! Vi beklagar detta. Det beror tydligen på en krånglande server i vår källare. Kommenteringen är ju avslutad för i dag, men vi hoppas att det ska repa sig snart så att de går att läsa.
lollo:Hmm! Grillad av Thomas R och Monicka S inför valet! Jag skulle nog bli rätt svettig! :-) Ska bli väldigt kul att höra!
Monica Saarinen:Tack! Hoppas du blir nöjd.
Gustaf:Jag skulle vilja höra mer om oljekatastrofen utanför USA, med fokus på djur och natur. Jag struntar väl i hur det går för företagen, det är djuren som (av)lider!
Anders Holmberg:Hej Gustaf. Om jag inte är helt felunderrättad kommer P1-morgon att ta upp det imorgon.
Krigshataren:Stämmer det att talibanerna hade lyckats få ner tillverkningen av opium i Afghanistan, med närmare 90 % hösten 2001, innan amerikanerna invaderade?
Monica Saarinen:Mitt förslag är att du vänder dig till Svenska Afghanistankommittén, dom har säkert svaret på din fråga.
amir:flera politiska fångar har fått dödes dom i iranska domstolar , forexempel ali saremi 62 år dömdes till avrätning eller jafar kazemi osv. Varför ni ta inte upp falet om politiska fångar i iran , varför ni pratar inte om situationen för politiska fångar i iran i special om mojahedin khalg fångar i iran ?? läget är akut just nu , när som helst kan regimen avrätta dom.ta upp situationen om avrättningar i iran , för mänsklighetn skull
Monica Saarinen:Vi pratade mycket om situationen för oliktänkande i Iran i samband med dom stora studentdemonstrationerna. Men vi kommer säkert att prata mer om läget för både politiska fångar och regimmotståndare i landet.
Krigshataren:Stor del av den terror som afghanerna upplever har åstadkommits av NATO eller USA. Men det kallas aldrig för terror av er, journalister? Varför inte?
Monica Saarinen:Vi brukar tala om USA:s krigföring i Afghanistan. Det är förstås svåra avvägningar när det är krig i olika länder om man ska tala om terror eller krigföring, om man ska använda ord som befrielserörelse eller terrororganisation. Allt beror ju på vad man tycker.
Krigshataren:Bush uppgav sökandet efter Bin Ladin som huvudmotiv för invasionen i Afghanistan 2001. Är det fortfarande huvudmotivet?
Anders Holmberg:Hej. Motivet för kriget i Afghanistan har ju varit en ständig fråga för diskussion. Jag skulle tro att du skulle få skiftande svar på frågan beroende på vem och vilken nation du frågade. I Sverige tror jag att de som är för vårt deltagande i kriget brukar motivera det med att vi hjälper afghanerna på deras väg mot ett tryggt och demokratiskt land. Samt att en hemsk regim, utan någon som helst frihet eller rätt för flickor att gå i skolan skulle bli följden om vi drog oss ur. Bin Ladin hör man hur som helst inte så ofta talas om längre.
Lisa:Hej! Studio Ett och P1-morgon är mina höjdpunkter på dagen! Hur mycket samarbetar de två redaktionerna?
Monica Saarinen:Vi har gemensamma avstämningsmöten under dagen, så att den ena redaktionen vet vad den andra håller på med. Så att vi inte planerar för samma ämnen och gäster t.ex. Sen brukar vi morsa på varann och träffas på julfesten.
Rodinald:Every day some 6,300 people die as a result of work-related injuries or diseases - more than 2.3 million deaths per year. Each of the 337 million workplace accidents that occur each year commonly results in extended absences from work. Dessa rader har jag kopierat från FN:s hemsida. Det är ju rätt många som dör på jobbet varje dag, skulle inte det kunna vara något för er att göra ett reportage om. Länken: http://www.un.org.kg/en/news-center/news-releases/article/65-news-center/4110-message-by-juan-somavia-director-general-of-the-international-labour-office-on-the-occasion-of-world-day-for-safety-and-health-at-work-28-april-2010-
Monica Saarinen:Klart att det är intressant. Och vi brukar prata om det med jämna mellanrum när det t.ex. händer nån hemsk arbetsplatsolycka.
Johan:Sean Penn, honom ser vi ju mest på Haiti nu :) Snyggt jobbat kring rapportering där förresten!
Anders Holmberg:Tack Johan. Ja, flera av våra reportrar, inte minst vår latinamerika-korrespondent Lars Palmgren, gjorde ett fantastiskt jobb under mycket svåra omständigheter. Just vårt stora nät av korrespondenter är något jag tycker vi här på radion verkligen har anledning att vara stolta över. Vad gäller Sean Penn gav du mig nu möjligheten att ändå dra ett filmtips med honom. Det som jag tror var hans regi-debut "The Indian Runner". Fruktansvärt bra.
Anna:Alltd lika kosntigt att SE en bild på de man annars HÖR varje dag! Men snygga är ni!
Monica Saarinen:Iallafall Anders. Men tack.
Andreas:Varför fick inte Anders vara med som partiledarutfrågare? Ni är ju ett så bra team! :(
Monica Saarinen:Det hade varit toppen! Vi gillar att jobba ihop. Men vet du, jag tror det blir jättebra med Tomas Ramberg. Ingen slår honom på fingrarna när det gäller inrikespolitik. Det känns tryggt för mig som är lite mer generalist.
moderator:Nu är det fem minuter kvar av chatten. Ställ din fråga nu om du vill hinna få svar!
Kenneth:Tack för ett som vanligt fullmatat program. Missar Er sällan !
Anders Holmberg:Tack själv, Kenneth. Vi försöker jobba hårt för att varje program ska bli just fullmatat. Men den enkla sanningen är ju att ibland lyckas man bättre och ibland sämre. Jag tycker dock att vi ändå håller en hyfsad standard.
Peter:Vad är det roligaste i jobbet på Studio Ett?
Anders Holmberg:Hej Peter. Det roligaste är nog ändå variationen. Och det oförutsägbara i direktsändningen. Och så - naturligtvis - att få jobba med en sådan fantastisk och fantastiskt rolig journalist och människa som Monica.
Peter:Vad är det roligaste i jobbet på Studio Ett?
Monica Saarinen:Det är så roligt att gå till jobbet - varje dag! Det är utvecklande att få följa med i nyhetsflödet och att försöka förstå och sen presentera det för lyssnarna så att alla förstår vad som händer. Sen är vi ett så skönt gäng som jobbar ihop - och det ska inte underskattas. Vi skrattar mycket.
Jessica:Hejsan! Vad krävs för att bli en bra programledare i radio, enligt er?
Monica Saarinen:Det krävs engagemang och nyfikenhet! Förmåga att LYSSNA och att sålla ut det viktigaste - och att alltid tänka på lyssnaren. Inte på hur man själv låter eller formulerar sig. Då går det nog rätt bra.
Sture:Hyfsad standard är underord! Ni är vassa! En fråga; är det svårt att få "intervjuoffer" att ställa upp?
Anders Holmberg:Hej Sture. Än en gång - stort tack för de värmande orden! Det är verkligen inte var dag man går hem från jobbet och känner sig helt igenom nöjd med sin skärpa... Hur svårt det är att få folk att ställa upp i programmet varierar naturligtvis. Men jag förvånas ofta av att många ändå tar sig tid och ställer upp, även med kort varsel. Sen finns naturligtvis personer som det är extra svårt att få tillgång till. Särskilt förstås folk som är högt uppsatta på det ena eller andra sättet. Höga näringslivsföreträdare kan vara riktigt krångligt att få med.
moderator:Nu är chatten med Anders och Monica avslutad. Tack för alla intressanta frågor, och vi hoopas ni är nöjda med svaren. Fortsätt lyssna på Studio Ett i morgon, och varje vardag, kl 16!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista