Organdonation

Elisabeth Björks 15-årige son Anders blev påkörd när han åkte moped. Hans liv gick inte att rädda och Elisabeth och hennes man ställdes inför frågan om de ville donera hans organ.

För Elisabeth var det först en alldeles omöjlig fråga, men till slut sa de ja till donation.

Arne Boeke fick en ny lever transplanterad för 15 år sedan. När han var i 30-årsåldern fick han veta att han led av en dödlig leversjukdom. Såsmåningom fick han chansen till ett nytt liv genom genom transplantation och han är oerhört tacksam för att han kunnat se sina barn växa upp och tycker att att han haft en fantastisk tur.

Sexhundra människor i Sverige väntar på nya organ. Många av dem väntar förgäves eftersom det råder en akut brist på organdonatorer. Studio Ett sänder direkt från Neurointensiven på Karolinska sjukhuset där vi får möta personal och anhöriga, som berättar om det svåra i att fatta beslut om att donera organ.
Medverkande: Bo-Michael Bellander, läkare, Maria Söderkvist, sjuksköterska, Eva Oksanen, anhörig, Martin Klepke som skrivit boken ’I väntan på en lever’ och Anders Nydahl, Organisationen för organdonation.

Sändes i september 2003

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista