Racet - ett förlorat decennium

Globalisering, ökad konkurrens, teknikskifte och en hårdsanering av dom offentliga finanserna - allt har satt arbetslivet under hård press. Människor har slagits ut i sjukskrivning och förtidspension i en rasande takt och efter ett årtionde präglat av dramatiska förädnringar i arbetslivet har Sverige sjuktal som fått statsfinanserna att blöda.

I början av stålbadet, för snart ett decennium sedan, - långt innan sjukdebatten tagit fart - gick Studio Etts Karin Wickström och frilansaren Ulla Lundström ut för att spegla dom förändringar som då började visa sig i arbetslivet, när bantningsvågen svepte fram.

Flera forskare höjde redan då ett varningens finger inför de konsekvenser som det nya sättet att arbeta kunde få. Detta snabba race var ju, som man påpekade, aldrig kört nånsin tidigare. Ingen visste hur länge en människa skulle hålla i detta tempo.

Nu har vi facit, och idag, nära tio år senare, följer de båda programmakarna upp vad som hände och återkommer i två program till alla dom som de intervjuade i 90-talets början - forskare såväl som stressade anställda och otrygga timvikarier.

I det första programmet speglas det årtionde som en av de intervjuade beskriver som ”det förlorade” ur arbetsmiljösynpunkt. Hur har vi människor hängt med i svängarna i alla dom snabba förädnringar som skett? Hur ser experterna på utvecklingen idag?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista