Den splittrade människan

Den andra delen i vår serie om det nya arbetslivet, där Studio Etts Karin Wickström och frilansaren Ulla Lundström följt upp tio år av dramatiska förändringar på arbetsmarknaden.

Sveriges ekonomi har genomgått ett stålbad med nedskärningar och en alltmer uppdelad arbetsmarknad som följd: Dom som fått behålla sina fasta jobb och dom som rensats ut i dom tillfälligas anställdas armé.Därtill har globaliseringen fått genomslag och kasten i arbetslivet blivit allt tvärare.

Hur har vi människor påverkats av denna totalflexibla och alltmer gränslösa värld, där förutsättningarna förändras blixtsnabbt?

Vilka har vi blivit när arbetet ställer allt högre krav på ständig anpassning av oss, när dess roll som den trygga punkten i livet är borta och där både jobbet och hela livet blivit alltmer uppsplittrat?

Hur har det nya tempot med korta, snabba klipp format oss som människor, vår karaktär och våra tankar om oss själva, arbetslivet och framtiden? Från Studio Ett 14 november 2003.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista