Vardagsbilder från psykiatrin

Reportageserie och samtal.

Fredag 27 februari kl 17.00
- Folk tror ju att man är livsfarlig om man berättar att man är schizofren, berättar Inge, som är patient på en psykosmottagning. Hela hans liv har präglats av sjukdomen, men nu är den värsta skräcken och ångesten borta och han kan hantera den onda rösten som följer honom.

Måndag 1 mars kl 17.00
- Vår dotter har inte fått den vård hon behövde, tiden har gått åt till förvaring. Två förtvivlade föräldrar berättar om hur deras 19-åriga dotter drabbats av bristerna inom psykvården.

Tisdag 2 mars kl 17.00
- Jag hade förföljelsemani och storhetsvansinne. Psykospatienten Pia berättar om sin sjukdom och hur hon fått hjälp med att återvända till en normal tillvaro.

Onsdag 3 mars kl 16.05
Studio Ett Tema med brev från lyssnarna om vardagen inom psykiatrin. De kommenteras av psykiatrisamordnaren Anders Milton, Ulla Elfving-Ekström, Schizofreniförbundet och Kjell Broström, Riksförbundet för social och mental hälsa. 

Fredag 16 april kl 17.00
-Någon olycka kommer att hända, antingen gör han sig själv väldigt illa eller också kommer han att skada en tredje person. Thomas Lönebrink på Stadsmissionen i Linköping slår larm om Kalle, som både är psykiskt sjuk och missbrukare. Kalle är en av många patienter med sk dubbeldiagnos och de hamnar ofta i kläm.

Tisdag 11 maj och onsdag 12 maj kl 17.00
Två reportage om den skarpa kritiken mot Värmlandspsykiatrin. Åtta månader har gått sedan femåriga Sabina Eriksson mördades av en patient från en psykiatrisk avdelning i Arvika. Och Socialstyrelsens kritik av landstinget i Värmland är hård.
I det första reportaget berättar personal inom psykiatrin i Arvika om en kaotisk situation förra sommaren då gärningsmannen vårdades där.

Det andra reportaget handlar om fortsatta missförhållanden. Vilket ansvar tar landstingspolitikerna?
Sabina Erikssons föräldrar Jeanette Eriksson och Anders Moqvist medverkar i båda reportagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".