Socialdemokraternas tillväxtkongress

Den 16-18 april 2004 höll socialdemokraterna partikongress i Stockholm kring en enda fråga: hur ska tillväxten öka?

Det behövs - menar socialdemokraterna - fler företag, fler nya jobb, fler skattebetalare för att hålla den skattefinaniserade välfärden igång, också om 10-15 år när många fler svenskar blivit gamla.

Inför kongressen har Studio Etts Björn Elmbrant gjort några reportage kring de här frågorna.

Får vi tillväxt utan jobb?
Kongressen bygger på en serie felaktiga antaganden. Det är inte säkert att en högre tillväxt ger fler jobb. Ökad tillväxt ger inte heller mer pengar till statskassan. Det hävdade Lars Ingelstam, professor och socialdemokrat, i Studio Ett den 23 mars. Han bemöttes av en av kongressens arkitekter, utbildningsminister Thomas Östros.

”Mer egenföretagande ger inte högre tillväxt”
Professor David Blanchflower är en av världens främsta forskare kring egenföretagare. I Studio Ett den 25 mars var en av hans slutsatsesr att ett ökat egenföretagande inte ger ett land ökad tillväxt. I inslaget medverkade också Gunvor Engström, vd för Företagarna.

Hur ska välfärden finansieras?
Det går inte att klara välfärdsstatens långsiktiga finansiering genom att höga skatterna eller genom att höja avgifterna. Det är några av slutsatserna som 2004 års långtidsutredning kommit fram till. Det är denna osäkra framtid som är ett av skälen till att socialdemokraterna kallat till sin tillväxtkongress. Den 26 mars i Studio Etts temasändning diskuterades välfärdens framtid av Ursula Berge, Agora, Bo Könberg, folkpartiet och Yvonne Fredriksson, ansvarig för långtidsutredningen.

Här finns

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista