Måndag 3 maj

Programledare:

Måndagsintervjun: Marit Paulsen
Ni möter skiftarbetaren som blev EU-parlamentariker, den norska tysketösen som blev svensk rikskärring. Nu slutar Marit Paulsen i EU-parlamentet och hon ställer inte upp för omval. Och hon ska aldrig mer sova på hotell. Ca kl 16.10.

Meningen med tortyr
Avslöjandena om tortyr mot irakier väcker avsky och het debatt. Men vad tror sig arméer kunna vinna med att tortera fångar?

Indianmusiken satte fart på byn
Den mexikanska byn La Candelaria Tlapala vände, med musikens hjälp, motgång till framgång. Reportage av Agneta Nordin.

Kvinnorna avancerar i näringslivet
Trots brister i jämställdheten får alltfler kvinnor höga positioner i näringslivet, hävdar nationalekonomen Magnus Henrekson i en ny rapport. Han samtalar med genusforskaren Anna Wahl om varför utvecklingen inte går ännu fortare.

Feministparti - vad sägs om det?
Än en gång diskuteras möjligheten att starta ett särskilt feministparti. Litteraturforskaren Ebba Witt-Brattström är en av förespråkarna. Hur är utsikterna att väljarna gillar tanken? Statsvetaren Tommy Möller svarar. 17.00

Blågul dag blir röd
Nästa år är nationaldagen den 6 juni en röd dag. Vad kostar det Sverige, och hur mycket sparas in på att annandag pingst blir vardag? Intervju med utredaren Anita Gradin. 16.05

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista