Medicinsk turism

En ny resetrend har sett dagens ljus - den medicinska turismen. Färdigförpackade patientresor med medicinsk vård, resa och boende i länder där vården är billig och köer inte existerar för den som kan betala.

Världen krymper, globaliseringen går blixtsnabbt och frågan är var dess gränser går: Igår Ericsson som flyttade ut delar av sin verksamhet till lågkostnadsländer, i morgon kanske vår sjukvård? Kommer kanske höftledsresor och by-passresor att vara morgondagens resetrend? Studio Etts arbetslivsreporter Karin Wickström har varit i Thailand och undersökt detta nya fenomen i vår globala värld.

Del 1. Den svenska pilotpatienten

Så kallad klimatvård i varmare länder kring Medelhavet är ingen nyhet, men nu har Östgöta landstinget som första landsting slutit ett avtal om att köpa vård i Asien, närmare bestämt i Thailand.

Avtalet innebär premiär för Thailand som vårdland för svenska landstingspatienter, och omfattar rehabilitering för reumatiker och neurologiska patienter. Studio Ett har träffat den allra första pilotpatienten som prövat på den thailändska rehabilteringen, som ska komma igång på allvar till hösten år 2004. Från den 13 april 2004:

Del 2. Medicinsk turism i Thailand

Är vårdavtalet med Östgötalandstinget startskottet för nästa fas av den medicinska turismen, där även hjärt- eller höftledsoperationer kan komma att förlägggas utomlands och patienter flyta fritt i världen - helt enkelt outsourcas till plaser där vården för tillfället är billigast, snabbast och effektivast och där vårdköer inte existerar för den som kan betala? Hur långt kan globaliseringen gå och hur liten kan världen bli? Från den 14 april 2004:

Del 3. Den medicinska turismens möjligheter, begränsningar och konskevenser

Ett studiosamtal lett av Kristin Göthe från den 28 april 2004: .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista