Fredag 18 juni

Programledare: Staffan Dopping och Kristin Göthe

Hon får första Anna Lindh-stipendiet
I dag delas det första Anna Lindh-stipendiet ut vid en ceremoni i Stockholm. Stipendiet ska ges till någon som verkar i Anna Lindhs anda. Stipendiaten, som får 250 000 kronor, intervjuas i Studio Ett 16.05.

TEMA: Ryssland och demokratin
Nu har rättegången mot Rysslands rikaste man, oljemagnaten
Michail Chodorkovskij, börjat. Han anklagas för bl a skattebrott, men straffas han i själva verket för sin kritik av president Putin, och för sitt stöd till den politiska oppsitionen?Många ringer i varningsklockorna, Vladimir Putins styre blir alltmer auktoritärt, medierna lyder makten och parlamentet, Duman, har blivit Kremls nickedocka.

Dags för krisen på EU-toppmötet
Fortfarande finns viss optimism om möjligheten att komma överens om EU:s nya konstitution, men vad gäller arbetet att enas om en ny ordförande för EU-kommissionen så är tongångarna dystra. Den sedvanliga toppmöteskrisen tycks ha infunnit sig. Annika Ström-Melin rapporterar från Bryssel. Politiker i studion kommenterar, bl a Nils Lundgren (jl), Inger Segelström (s) och Gunilla Carlsson (m). 17.00

Därför skrällde junilistan
Precis som i fotbolls-EM är bortförklaringarna efter Europavalet alltför vanliga, tycker Björn Elmbrant i sin krönika.

Att hitta rätt i telefonidjungeln
Nu hårdnar priskriget på fast telefoni, men det är inte lätt att hitta rätt i djungeln. Telefoniexperten på konsumentsajten Cint i studion.

Tragedin sammansvetsade cykellaget
Det är åter dags för cykelklassikern Vätternrundan. Förra året inträffade en svår olycka efter tävlingen. Reportage från danska klubben Borup Cykel Motion, som drabbades hårt. Reporter: Lotta Malmstedt.

Marcus Birro om kvällens EM-rysare
I kväll spelar Sverige sin andra match i fotbolls-EM. Henke, Zlatan och de andra tar sig an Italien. Tankar inför matchen från författaren och fotbollsfantasten Marcus Birro.

Producenter: Maria Meschke och Ann-Kristin Jönsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista