- Det känns som att det är lite större acceptans att söka stöd hos socialtjänsten numera bland unga personer, säger Monica Wahlström, chef för individ- och familje-omsorgen i Vännäs kommun. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio.

Ekonomiska biståndet fortsätter att öka

Ekonomiskt bistånd, reportage
7:08 min

Utbetalningarna av ekonomiskt bistånd, så kallat försörjningsstöd eller socialbidrag som det kallades förr, fortsätter att öka. Under 2010 ökade det med fyra procent, visar ny statistik från Socialstyrelsen idag. Det betalades ut 11, 8 miljarder kronor i försörjningsstöd under 2010. Hög arbetslöshet är en av förklaringarna, och 40 procent av biståndsmottagarna är under 30 år. Men det skiljer stort mellan landets kommuner, i vissa minskar utbetalningarna, i andra ökar de. I Vännäs, utanför Umeå, har det ekonomiska biståndet fördubblats sen 2006. Reportage av Agneta Johansson. Samtal med Anna Angelin, samhällsvetenskaplig forskare, om hur synen på socialbidragstagare förändrats. 17-timmen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".