Omkring ettusen personer demonstrerar mot Vattenfall i staden Beeskow i delstaten Brandenburg. Foto: Fredrik Wallenholm.

Vattenfall i Tyskland

Vattenfall i Tyskland
8:47 min

Den heltstatliga energijätten Vattenfall ska minska sina utsläpp av koldioxid från 90 miljoner ton till 65 miljoner ton år 2020, detta enligt företagets egna miljömål. Men samtidigt fortsätter Vattenfall att satsa stort på det mest klimatpåverkande fossila bränsle som finns, nämligen brunkol. I östra Tyskland vill Vattenfall börja bryta brunkol i fem nya dagbrott och för att komma runt problemet med de stora koldioxidutsläppen vill företaget så att säga vända upp och ner på skorstenarna och spruta ner gasen under marken istället. Men de här planerna stöter på häftigt motstånd och bygdens folk rustar till demonstrationer mot den svenska energikoncernen. Reportage av Caroline Salzinger. 17-timmen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".