Centermagi

Centerpartiets stämma i Åre inleddes med trollkonster och magi. Trollkarlen Julien Dauphin med assistent plockade ner spelkort ur luften, fick ett bord att sväva fritt över scenen och avslutade med att trolla fram ungdomsförbundets ordförande Hanna Wagenius ur en bur (vilket för ett ögonblick närmast ledde tankarna till kvinnlig cage fighting).

Och det kan nog behövas hjälp av både fysiska och övernaturliga krafter om Centerpartiet ska återfå sin forna slagstyrka i svensk politik. På 1970-talet hade partiet över 20 procent i riksdagsvalen och var det dominerande borgerliga partiet. Sedan dess har det varit en stadig utförslöpa (med vissa mindre uppgångar) och i dag ligger partiet farligt nära fyraprocentsspärren i många opinionsmätningar.

Precis som de andra mindre borgerliga partierna hukar partiet i skuggan av Moderaterna och letar profilfrågor för att lyfta partiet. Efter flirten med liberala storstadsväljare med tal om låga skatter och frihet på nätet lyder nu parollen; "Nybyggarlandet". Partiet vill se en ökad arbetskraftsinvandring och skapande av lokala samhällen som "Little Italy" och "Chinatown".

Återstår att se om nya partiledaren Annie Lööf med denna formel når samma magiska resultat som Julien Dauphin.