1 av 3
Gudstjänst i Shiloh Baptist Church i Fredericksburg i Virginia. Foto: Ginna Lindberg/Sveriges Radio.
2 av 3
Pastor Lawrence Davies arbetade för Obamas kampanj i förra valet. Sen dess har hoppet grumlats av besvikelse, säger han. Foto: Ginna Lindberg/Sveriges Radio.
3 av 3
Republikanske presidentasiranten Mitt Romney på valmöte i Fairfax, Virginia. Foto: Ginna Lindberg

Virginia sviker Obama

Virginia sviker Obama
7:45 min

Om det vore presidentval i USA idag så skulle Barack Obama förlora mot en republikansk utmanare. Det visar de senaste opinionsmätningarna. Med ett år kvar till presidentvalet så befinner sig Obama i politisk motvind. Och stödet för honom sjunker, inte minst i sydstaterna. Reportage av Ginna Lindberg17-timmen

[Musik]

Gudstjänst i baptistkyrkan i den lilla stan Fredericksburg i Virginia. Det är fullsatt och finklätt, med män i söndagskostym och kvinnor med bredbrättade hattar.

[Pastorn predikar]

Det är pastor Lawrence Davies som håller i dagens predikan. Han har varit pastor i den här baptistförsamlingen i Virginia i femtio år. En stilig lång man med gråsprångt hår och stora gester. 

Vi har träffats förr, jag intervjuade pastor davis för tre år sen, några dagar före presidentvalet 2008. Då predikade han om politik och var aktiv i Barack Obamas valkampanj, men nu är det annorlunda.

-- There is a mixture of disappointment and - still - hope. Many are disappointed with the results, and the position he has taken.

Den politiska glöden i baptistkyrkan i Fredericksburg har falnat.

Hoppet har grumlats av besvikelse, säger pastor Lawrence Davis när vi sätter oss ned i kyrkans lilla bibliotek efter gudstjänsten.

Vi trodde verkligen att Obama skulle lyckas förändra Virginia och hela USA. Men se dig omkring, säger pastor Davis och slår ut med händerna. VI väntar fortfarande på ljusare tider.

-- Such hope was placed in him, to take us into a new day. But that new day was a little dreary, and more lacking in sunshine,

Sydstaten Virginia är en av de nyckelstater som bytte politisk färg i förra presidentvalet, och som alltså bidrog till att lyfta fram Obama till en historisk seger. Det var första gången på fyrtio år som Virginia röstade på en demokrat som president. Bland svarta völjare, som här i baptistkyrkan, var stödet för Obama överväldigande. Alla här hade Obama-knapp på kavajen, alla applåderade när pastorn talade om politisk förändring. Nu söger många att det är som om luften gått ur dem.

-- It has been tough all over.  I think because of the economic times. So many people are out of work. So many are jobless.

Det är tuffa ekonomiska tider, och inget verkar bli bättre, säger Ellen Noel när hon kommer ut på kyrktrappan.

Arbetslösheten biter sig fast, folk får inga jobb. Det är svårt att känna hopp. Men Ellen Noel läger ingen skuld på Obama, han gör nog så gott han kan, säger hon.

-- He can only do so much. We need to uphold him and stay in his corner.

Ellen Noel kommer att rösta på Obama igen, även om det inte är med nån större entusiasm. Men en stor andel av Obamas tidigare stödtrupper i Virginia verkar vara på väg att överge honom. En mätning i USA Today visar att Obama inte skulle vinna om det vore presidentval idag. Samma opinionsmätning visar på utbrett missnöje med den ekonomiska politiken. I USAs nyckelstater, det vill säga delstater som brukar kunna avgöra valet, så svarar 60 procent att de har det sämre idag än för tre år sen.

Flera mätningar visar att Obama också kan få svårt att få med sig unga väljare.

-- We are going to try our best to get the vote out. But kids are not jaded, but disenfranchised a little bit.

John Mayer pluggar historia och är ordförande för demokraternas studentförening på George Mason University i norra Virginia

-- I would give him a C+ as a president.

Obama får knappt godkänt, säger studenten John Mayer. Det är svårt att få unga på universitetet att engagera sig i Obamas återvalskampanj, berättar han, många är besvikna, framförallt på ekonomin. Så vad skulle Obama behöva göra för att få de ungas röster?

-- Create ten million jobs. Him and his crew.

Skapa tio miljoner nya jobb, det är vad som behövs, säger Mayer och ler lite åt hur orimligt det låter.

Nu är det ett år kvar till presidentvalet och Obamas återvalskampanj är i full gång. Förra månaden gjorde han en snabbvisit här i Virginia, åkte runt och besökte skolor, skakade hand med lunchgäster på en diner, höll tal och torgmöten - allt i ett tydligt försök att fånga röster inför valet. Men för vissa väljare är det redan för sent. Obama fick en historisk chans för tre år sen säger de, han borde ha kunnat åstadkomma mer.

-- There is some questions. Because the republicans said from the beginning that they would not be cooperative. And yet he went out of boundaries to seek their support. And he seems to have sacfriciced some Democratic ideals.

Obama har inte varit tillräckligt tuff, menar baptistpastorn. Han har kompromissat för mycket, ko-handlat med republikanerna, och därmed svikit demokraternas politik. Sjukvårdsreformen är ett exempel på en urvattnad mittenlösning, tycker Lawrence Davis.

Davis går i pension nästa år, valåret 2012. Varje valår har han varit engagerad för demokraterna och kämpat politiskt. Hur blir det nu, hans sista år som pastor, kommer han återigen att driva kampanj för Obama? Svaret kommer efter en lång paus.

-- Ehh, yeeees. I am slow. Still waiting to see where we are.

Baptistpastorn tvekar. Efter åratal av politisk kamp så är han för första gången osäker på om det är värt det. Det återstår att se vilket stöd Obama får i Shilohs Baptistkyrka i Fredericksburg.

– I am not campaigning AGAINST him. But how enthusiastic my campaigning will be still remains to be seen.

[Musik]


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".